Nieuws

Jong acteertalent krijgt in tv-special Lichting 2020 alsnog een kans zichzelf te laten zien

Een hele lichting toneelschoolalumni moest het doen zonder afstudeervoorstelling voor publiek. Om de nieuwe generatie acteurs toch een beetje te leren kennen en ze een podium te bieden, is zaterdag de tv-special Lichting 2020 te zien op NPO 3. Wat en wie kunt u daar zoal verwachten?

In het tv-programma Lichting 2020 kunnen jonge theatermakers alsnog hun afstudeerwerk laten zien. Beeld
In het tv-programma Lichting 2020 kunnen jonge theatermakers alsnog hun afstudeerwerk laten zien.

Afstuderen aan de toneelschool, zegt acteur Nasrdin Dchar, is een beetje zoals het behalen van je rijbewijs: dan begint het pas. Maar dat begin, waarin alles nog openligt, de toekomst glansrijk is en je denkt, nee, vóélt dat de kansen voor het oprapen liggen, hebben de theatertalenten die vorig jaar afstudeerden nooit gehad. Sterker nog: er was niet eens een diploma-uitreiking.

Wat ook niet doorging: het International Theater School Festival (Its Festival), waar studenten hun afstudeerwerk laten zien en zich presenteren aan het publiek en de theaterwereld. Daar debuteren is belangrijk. Want om werk te kunnen krijgen, moeten mensen wel weten dat je bestaat. Om de nieuwe generatie acteurs toch een beetje te leren kennen en ze een podium te bieden, is zaterdag de tv-special Lichting 2020 te zien op NPO 3. Dertien talenten, allemaal even enthousiast en sprankelend. De vraag rijst wel waarom juist deze talenten geselecteerd zijn voor het programma, en anderen niet.

Het afgelopen jaar was zwaar, zeggen de jonge acteurs in interviews tussen de repetities door. ‘Ik ben in een diep gat gevallen waarin ik me heel eenzaam voelde’, aldus Marouan Bendehmane. Collega-talent Sebastián Mrkvicka deed vooral zijn best de situatie te accepteren: ‘Want ik verbind succes in mijn carrière wel erg met mijn geluk.’

Met allerlei baantjes probeerden de jonge acteurs een inkomen bij elkaar te scharrelen. Bij de pizzeria, in de biologische winkel, als barista en bij de GGD. Een actrice trok noodgedwongen weer bij haar ouders in. De interviews zijn interessant, maar hebben wat weg van een sollicitatie waarbij iemand zijn sterke kanten moet benoemen.

Na maanden niet te hebben gespeeld, mogen de acteurs voor de tv-special van omroep Human eindelijk weer de vloer op. Met zelfgekozen filmscènes, variërend van een dronken diner uit The First Wives Club, een van de bowlingbaanscènes uit The Big Lebowski tot een vechtscène uit Kill Bill. Helaas geen toneel, maar dat lijkt de jonge acteurs niet te deren. Elke kans is er één.

Gevierd acteurs Malou Gorters, Mandela Wee Wee en Nasrdin Dchar coachen de talenten tijdens de repetities. Wee Wee besluit het format te ontregelen en de boel naar buiten te verplaatsen. Hup, de straat op, spelen tussen de voorbijgangers. Er wordt geschreeuwd, gerend. De camera zwiept heen en weer, de geluidsman komt vol in beeld.

De transformaties op de opnamedag zijn, mede dankzij onder meer getoupeerde pruiken en jasjes met schoudervulling, gigantisch. En hoewel het publiek slechts bestaat uit hun coaches en henzelf, spat het plezier van de jonge acteurs van het scherm af. Het maakt nieuwsgierig naar hun oud-klasgenoten die niet in de tv-special te zien zijn. Het ideale moment om theaterimprovisatieprogramma De vloer op te herintroduceren, vol met nieuw theatertalent.

Lichting 2020 is zaterdag 29/5 om 23.05 uur te zien op NPO 3. Terugkijken kan op NPO Start.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden