Jon Stewart maakt film over journalist die dankzij Daily Show in Iraanse cel belandde

Toen het satirische programma de Daily Show in 2009 een eigen verslaggever naar Iran stuurde om daar, uitgedost als Amerikaanse spion, de verkiezingen te verslaan, kon niemand voorzien dat dit 'bewijsmateriaal' zou opleveren tegen een Canadees-Iraanse journalist. 'Je hebt met een Amerikaanse spion gesproken', kreeg Maziar Bahari in zijn cel in Teheran te horen. 'Dat betekent dat je zelf ook een spion bent.' Het verhaal van Bahari is nu verfilmd. Door Jon Stewart, de presentator van de Daily Show.

Presentator en regisseur Jon Stewart (links) met journalist Maziar Bahari (midden) en acteur Gael Garcia Bernal tijdens de premiere van de film 'Rosewater' op het Internationale Film Festival in Toronto. Beeld getty
Presentator en regisseur Jon Stewart (links) met journalist Maziar Bahari (midden) en acteur Gael Garcia Bernal tijdens de premiere van de film 'Rosewater' op het Internationale Film Festival in Toronto.Beeld getty

'We wilden al lang een journalist in Iran hebben', vertelt Stewart tijdens een persconferentie op het Filmfestival van Toronto, waar zijn film Rosewater wordt vertoond. 'Maar al onze verzoeken werden door Teheran steeds weer afgewezen. Misschien werkt het gewoon tegen je als je zegt: 'We zouden graag een verslag van vier afleveringen maken over hoe slecht u bent'.'

Satirische interviews
Tijdens de verkiezingen in 2009 gingen de deuren van Iran echter onverwachts open en Daily Show-correspondent Jason Jones kon naar Teheran afreizen, waar hij een aantal satirische interviews hield. Eén van de personen die hij sprak, was Maziar Bahari, een journalist met een Canadees paspoort die in zijn geboorteland was voor een interview met Mir-Hossein Moussavi, de belangrijkste tegenstander van president Ahmadinejad.

Toen later tienduizenden mensen de straat opgingen om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag, filmde Bahari deze protesten voor de BBC. Hierop werd hij gearresteerd wegens spionage en in totaal 118 dagen vastgehouden. 'We hebben videomateriaal dat bewijst dat je een spion bent', kreeg hij op een dag te horen. Het bleek het satirische interview van de Daily Show te zijn.

Bahari was tijdens zijn gevangenschap constant geblinddoekt maar hij herkende de man die hem martelde aan de sterke geur van rozenwater die om de beul heen hing. 'Zorg dat hij geen hoop meer heeft', luidde de opdracht van de beul. Bahari werd in eenzame opsluiting geplaatst, kreeg te horen dat hij ook zijn moeder, die nog in Teheran woont, in gevaar had gebracht en werd in elkaar geslagen en geschopt - maar niet in zijn gezicht, want hij moest eventueel op televisie kunnen verschijnen.

Zwangere vrouw
Vanuit Londen voerde Bahari's zwangere vrouw ondertussen internationaal campagne voor zijn vrijlating en ook media als de Daily Show brachten zijn gevangenschap elke dag onder de aandacht. Kort nadat ook Hillary Clinton, de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zich over de zaak had uitgelaten, werd hij weer vrijgelaten.

De journalist schreef later een bestseller over zijn tijd in de cel: Then They Came for Me: A Family's Story of Love, Captivity, and Survival (nog niet vertaald in het Nederlands - red.). Jon Stewart, die bevriend met hem was geraakt, beloofde iemand te vinden die er een script van kon maken. Toen hem dat na vier maanden nog niet gelukt was, besloot de presentator het zelf te doen. Daarna nam hij een sabbatical op om de film ook te regisseren.

'Ik maakte al zestien jaar donuts', zei Stewart over zijn werk bij de Daily Show. 'Ik was blij met de kans eindelijk een pizza te kunnen maken.' Op de vraag of hij nog een film wil maken antwoordde hij: 'Dat ligt eraan wie ik nog meer in de cel kan krijgen.'

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden