Johnny om de schouder

Serial no. 3817131 verwijst naar het identificatienummer van de Israëlische soldate Rachel Papo, tevens de fotografe van het boek met dat nummer als titel....

Arno Haijtema

Het boek legt de belevenissen van de rekruten in grote lijnen chronologisch vast, vanaf het moment waarop ze de kazerne betreden, tot het plechtig zweren van de eed, het eindeloze drillen en uiteindelijk het afzwaaien. Mooi belicht, met oog voor compositie en detail maakt Papo de transformatie aanschouwelijk van jonge meiden tot jonge volwassen vrouwen, met M-16 mitrailleurs om de schouder, die ze Johnny noemen.

Papo heeft nadrukkelijk gezocht naar de kameraadschap, de inspanningen bij de schietoefeningen en de ontberingen van de woestijn, de ontspanning na de actie – de meiden beleven het gezamenlijk. Meestal zijn zij zorgvuldig opgemaakt, vergeefs is het zoeken naar zweet en modderplekken.

Het boek geeft een indruk van het in Nederland weinig bekende fenomeen van de vrouwelijke dienstplicht in Israël. Maar toch knaagt er iets. Papo heeft een belangrijk aspect van de soldatenlevens overgeslagen. Nergens komt het geweld in het Midden-Oosten aan de orde. Gevaar, gewonden, doden zijn niet te zien. Dat is toch vreemd in een land dat in 2006 nog een oorlog voerde in Libanon. Als dit boek niet propagandistisch is, dan toch behoorlijk naïef.

Arno Haijtema

Rachel Papo: Serial no. 3817131, Powerhouse, 2008, ISBN 978 1 57687 431 8, euro 39,95

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden