Drama

John Q

Pompeus ziekenhuissentiment

Pauline Kleijer

In iedere Amerikaanse ziekenhuisserie komen ze herhaaldelijk voorbij: de onder- of niet-verzekerde, doodzieke patiënten die door een strenge ziekenhuisleiding rigoureus naar huis gestuurd worden, terwijl een hulpvaardige verpleger beteuterd toekijkt.

Nog altijd ontbreekt het Amerika aan zoiets als een nationaal ziekenfonds, en de gevolgen zijn soms schrijnend. In John Q leidt het tot dramatische toestanden, wanneer een liefhebbende en hardwerkende vader (Denzel Washington) de harttransplantatie van zijn negenjarige zoontje niet kan betalen. Zijn verzekering dekt de kosten niet.

Wanneer het ziekenhuis de op sterven liggende jongen dreigt te ontslaan, slaan bij vader John de stoppen door. Hij besluit de medewerkers en patiënten van de Eerste Hulp te gijzelen om zijn zoontje alsnog op de wachtlijst voor een donorhart te krijgen.

Regisseur Nick Cassavetes, die in films als Unhook the Stars (1996) en She's So Lovely (1997) het sentiment ook al niet uit de weg ging, verliest zich volledig in de hoog oplopende emoties. John Q zwabbert verschillende kanten uit - van melodrama naar thriller naar misdaadfilm - maar is consequent pompeus en voorspelbaar. Ontroerende situaties worden steevast driedubbel aangedikt, en de sociale boodschap komt tot vervelens toe voorbij.

Het scenario van John Q heeft acht jaar op de plank gelegen voordat iemand er zijn vingers aan wilde branden. Dat is niet verwonderlijk: het verhaal is onevenwichtig en de dialogen variëren van tenenkrommend tot simpelweg banaal. Het is dan ook een raadsel waarom gerenommeerde acteurs als Washington, Robert Duvall en James Woods zich met de film hebben ingelaten. Misschien dachten ze gezamenlijk het uiterst zwakke verhaal wel naar een hoger plan te kunnen brengen. Ze hebben zich er flink aan vertild.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden