John de Mol was een slechte trainer, deze week

Dit is het eerste en laatste artikel wat dat ik schrijf over de onderhang van Sport 7. Ik had het liever niet gedaan, want ik voel mee met de collega's die zonder adequate voorbereiding binnen een mum van tijd een sportzender gestalte moesten geven en nu op straat staan....

PAUL ONKENHOUT

'Ik kreeg het idee dat de komst van een sportzender als een groter gevaar werd beschouwd dan het uitbreken van een wereldoorlog. Onze tegenstanders sloten massaal de rijen.'

Nou, zo erg als John de Mol, de 'verbitterde mediamagnaat', het deze week verwoordde in de Telegraaf was het op een zaterdag in februari nou ook weer niet. In de kantine van onze Santpoortse voetbalclub hoorden we Jos Staatsen op televisie zeggen dat de KNVB iets nieuws ging doen.

Sommigen vonden het wel een goed idee; wat is nou twee gulden per maand? (Eén meter bier in de kantine kost ¿ 21,50.) Toen dachten we nog dat de sportzender ons jaarlijks 25 gulden zou gaan kosten. Niemand huiverde bij de gedachte.

Wel was er wantrouwen: willen we dit wel? De meesten in de kantine zeiden dat ze het niet wilden, maar we zouden wel zien.

Even voor de duidelijkheid. Terrasvogels-zaterdag 1 bestaat uit oprechte voetballiefhebbers. We worden gesteund door twee supporters, soms drie. Het merendeel van de selectie is aanhanger van Ajax. Twee spelers zijn fan van Haarlem, één steunt Telstar en één Feyenoord maar die werd zo gepest dat hij maar fan van AZ is geworden.

Wij kijken allen graag naar voetbal op televisie; wij waren een deel van de doelgroep en wij zeiden een maand na de start van het seizoen allemaal, niet één speler uitgezonderd, dat Sport 7 wat ons betreft mocht verdwijnen.

Als argumenten werden genoemd, en ik verzin dit niet: Koos Postema, de vele herhalingen, de quiz van Frank Masmeijer, de langdradige samenvattingen en de onduidelijke programmering. Een miljoen kijkers naar voetbal op televisie verdween. Onder hen een stuk of tien spelers van Terrasvogels zaterdag-1.

John de Mol is er van overtuigd dat Sport 7 door een samenzwering van politici en de media de nek is omgedraaid.

Ah, de complottheorie. Zou hij echt denken dat journalisten en politici in het geheim bijeen zijn gekomen en hebben afgesproken de sportzender ten gronde te richten? Dat gelooft toch geen mens. Als er een complot zou hebben bestaan, zou ik het hebben geweten.

Hij verwijt Ajax en Feyenoord het eigen nest te hebben bevuild (. . .). De koppige houding van de beide topclubs is volgens De Mol een belangrijke oorzaak van de mislukking van Sport 7.

Ja ja. Nou hebben Ajax en Feyenoord het gedaan. Nog andere schuldigen?

De NOS is in de ogen van John de Mol een van de grootste boosdoeners.

Tuurlijk, de NOS.

Ondanks zijn scherpe aanval op de media, politici en kabelexploitanten (. . .)

Vanzelfsprekend, de kabelexploitanten.

Politici, media en vooral de NOS, Ajax en Feyenoord en de kabelexploitanten. Is hij nog iemand vergeten?

'Eindelijk konden we een klapper maken door in november Feyenoord - Ajax rechtstreeks uit te zenden. Feyenoord wilde de uitzendrechten van thuiswedstrijden echter in eigen hand houden, terwijl de Rotterdamse burgemeester Peper, zogenaamd om veiligheidsredenen, de wedstrijd 's middags wilde laten spelen in plaats van in het begin van de avond. Daarmee win je geen vertrouwen van adverteerders.'

Nee, daarmee win je geen vertrouwen van adverteerders. Maar daarmee voorkom je wel dat in het donker, dus onzichtbaar voor de politie, op hol geslagen supporters van Feyenoord en Ajax elkaar, én de eerste de beste passant met een verkeerd petje op zijn hoofd, te lijf gaan.

Goed, Peper dus, dan heb ik ze allemaal gehad.

Ik heb er gelukkig weinig verstand van, maar ik vermoed dat zakendoen in sommige opzichten vergelijkbaar is met het spelen van een voetbalwedstrijd: soms win je (RTL 4 en 5), soms verlies je (Sport 7). Goede trainers geven hun nederlaag toe, slechte trainers zoeken de oorzaak steevast bij een ander. John de Mol was een slechte trainer, deze week.

In het laatste nummer van Voetbal International wordt de opkomst en ondergang van de sportzender gedetailleerd geschetst. In de slotalinea vraagt de verslaggever Peter Vogelzang, directeur betaald voetbal van de KNVB, naar zijn conclusie.

Vogelzang die nauw betrokken was bij de oprichting van de sportzender, doet een opzienbarende uitspraak, zeker voor wie de samenzweringstheorie van De Mol aanhangt: 'Achteraf kun je één ding concluderen. Toen we begonnen, was er een basis. De BV Nederland wilde een sportzender. Maar Nederland niet.'

Wij wilden Sport 7 niet.

Punt.

Uit.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden