BoekenEuropese literatuurprijs

Johan Harstad wint Europese Literatuurprijs met magnum opus ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’

De Europese Literatuurprijs 2018 gaat naar de roman Max, Mischa & het Tet-offensief van de Noorse auteur Johan Harstad. Het boek werd in het Nederlands vertaald door Edith Koenders en Paula Stevens. Schrijver en vertalers ontvangen de prijs op 31 oktober op het Crossing Border Festival in Den Haag.

De Noorse schrijver Johan Harstad. Beeld Ilja Keizer
De Noorse schrijver Johan Harstad.Beeld Ilja Keizer

De Europese Literatuurprijs, die voor de achtste keer wordt uitgereikt, gaat naar de beste hedendaagse Europese roman die het afgelopen jaar in het Nederlands is vertaald. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro voor de schrijver en 5.000 euro voor de vertalers van het bekroonde boek.

Volgens de vakjury van de Europese Literatuurprijs is Max, Mischa & het Tet-offensie ‘een overrompelende roman die de lezer meesleurt in de achtbaan van de recente geschiedenis’. Juryvoorzitter en schrijver Anna Enquist roemt de vertalers van het 1200 pagina’s dik boek van Harstad. Zij hebben, aldus de jury, met hun duo-vertaling ‘een tour de force geleverd’ waarbij de vele verwijzingen van de Noorse auteur naar bestaande én fictieve kunstwerken, films en toneelstukken ‘een bijzondere uitdaging vormden’.

Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen die als tiener vanuit Noorwegen naar de VS emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten. In New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In zijn beste vriend Mordecai, zijn geliefde Mischa en Vietnamveteraan Owen treft Max Hansen dierbare lotgenoten.

Johan Harstad (39) brak door met de cultroman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? Daarna verschenen Hässelby, Darlah en de verhalenbundel Ambulance. Max, Mischa & het Tet-offensief wordt door velen beschouwd als zijn magnum opus.

Max, Mischa & het Tet-offensief is een boek om in te wonen

Een roman schrijven waarin zowel hijzelf als de lezer kon verdwijnen, dat was de ambitie van de Noor Johan Harstad. Het werd een verhaal dat je meesleurt, doet zwoegen en ontredderd dan wel geïmponeerd achterlaat. En o ja, het telt 1.232 pagina's. Lees hier het verhaal van Volkskrant-recensent Hans Bouwman over Max, Mischa & het Tet-offensief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden