recensiepop

Joe Jackson heeft liedjes geschreven die tot de allermooiste uit zijn veertigjarige carrière gerekend kunnen worden (vier sterren)

Joe Jackson - Fool Beeld
Joe Jackson - Fool

In de veertig jaar die voorbij zijn gegaan sinds het verschijnen van Joe Jacksons debuutalbum Look Sharp! heeft de Britse zanger en componist zich aan zo ongeveer alle muziekgenres gewaagd. Van jump blues en jazz, tot klassiek, gecomponeerde muziek en soundtracks: Joe Jackson deinsde nergens voor terug. Alsof hij steeds weer wilde bewijzen dat hij weliswaar als ‘angry young man’ opkwam in de jaren na punk, maar dat hij anders dan de anderen wel degelijk een conservatoriumdiploma op zak had.

Toch is hij altijd op zijn best als hij het betrekkelijk eenvoudig houdt en teruggrijpt naar de wat bozige popliedjes waarmee hij ooit begon. En dat doet hij op zijn twintigste studio-album Fool weer volop.

Bassist Graham Maby is er nog altijd bij, maar het is de wat knauwende stem van Jackson zelf en zijn harmonisch rijke pianospel dat je meteen weer voor hem inneemt.

Joe Jackson is meteen op dreef in Big Black Cloud, waarin hij zingt met een passie zoals we hem dat sinds Night And Day (1982) nog maar weinig hebben horen doen. Hij lijkt zich weer net zo senang te voelen met het popmetier als vijftien jaar geleden, toen hij het eens probeerde met ‘gewone’ pop.

Wat Fool zoveel beter maakt dan zijn meer recente popplaten zoals Fast Forward (2015), is de souplesse en speelsheid in alle liedjes. Ook nu maakt hij het zijn band soms moeilijk met lastige akkoordenwisselingen, maar dat hoor je nergens aan af. Zoals in de beste popliedjes klinkt het hier alsof Joe Jackson alles ter plekke heeft bedacht. Met als resultaat nummers als Dave en Alchemy, die tot zijn allermooiste liedjes in veertig jaar songschrijverschap gerekend mogen worden.

Joe Jackson: Fool. Earmusic/V2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden