postuum Joe Jackson (1928 - 2018)

Joe Jackson (1928 - 2018) was de ‘harde hand’ achter de muziekcarrières van Michael, Janet en The Jackson 5

Van zijn elf kinderen braken er negen door in de popmuziek. Dat ze hem later een liefdeloze vader noemden, kon Joe Jackson niet deren. ‘Ik geloof dat het goed is als kinderen bang zijn voor hun ouders.’

Michael Jackson en zijn vandaag overleden vader Joe. Beeld REUTERS

Joe Jackson was een kraanmachinist en een mislukte bokser, maar hij stond ook letterlijk aan de wieg van enkele van de grootste poptalenten van de afgelopen vijftig jaar. De vader van wijlen Michael Jackson en Janet Jackson overleed woensdag in Las Vegas op 89-jarige leeftijd. Met de meeste van zijn tien kinderen leefde Joe Jackson al decennia in onmin, nadat ze hem hadden beschuldigd van mishandeling.

Niettemin is Jackson senior de beslissende factor geweest in de carrière van al zijn kinderen. Van zijn elf kinderen braken er negen door in de popmuziek. Het tiende kind van Joe en zijn vrouw Katherine, Brando, overleed de dag na de geboorte. Bij een andere vrouw had Joe een buitenechtelijk kind.

Joe’s eigen gooi naar roem sneuvelde eind jaren vijftig toen de weinig succesvolle bluesband The Falcons waarin hij gitaar speelde uiteenviel. Jackson verborg zijn gitaar om te voorkomen dat zijn kinderen die zouden stukmaken. Maar zijn oudste zoons vonden die toch en toen pa daar achter kwam bleken zijn kinderen over grote muzikale gaven te beschikken. Pa kocht daarop een elektrische gitaar om zijn kroost klaar te stomen voor een bestaan in de wereld van muziek – en dat deed hij met harde hand. De kinderen moesten tot drie uur per dag oefenen in zingen, spelen en dansen. Ze mochten hem geen ‘pap’ noemen, maar Joseph.

Zo werd in de vroege jaren zestig het fundament gelegd voor de groep The Jacksons, waaraan Michael op 5-jarige leeftijd zou worden toegevoegd samen met zijn jonge broertje Marlon. Hun komst leidde ook tot een naamswijziging: The Jackson 5. De band zou enkele grote hits scoren, tot Michael in 1971 een solocarrière begon. Later zou Jackson senior ook de loopbaan bepalen van zijn tiende kind, Janet. Joe verloor de greep op zijn kroost in 1983, toen de kinderen zich op aandringen van Michael van hem verwijderden. Michael overleed in 2009 aan een overdosis medicijnen.

Joe Jackson heeft altijd ontkend dat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. Hij gaf toe dat hij Michael soms disciplineerde met een riem, maar zei dat hij hem nooit had geslagen. Over de verhouding met zijn vader zei Michael in een interview dat hij als kind werd verscheurd tussen liefde en haat. ‘Aan de ene kant was hij een verschrikkelijke man, en tegelijkertijd was hij een briljante manager.’ Jackson senior zei zelf dat hij zeer streng was opgevoed. Daar had hij veel aan te danken gehad, vond Joe. ‘Mijn kinderen hebben ook een strenge opvoeding gehad en kijk eens hoever zij het hebben gebracht. Ik geloof dat kinderen hun ouders moeten vrezen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden