And Venus was her nameJimmy

Jimmy

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel alleen uit een voornaam bestaat. In Jimmy de zorgen van vader Boudewijn de Groot over zijn 1 jaar oude zoontje.

John Schoorl en Paul Onkenhout

Als-ie maar geen voetballer wordt,

ze schoppen hem misschien half dood

Jimmy, Boudewijn de Groot (1973)

Jimmy, Boudewijn de Groot (1973) Beeld
Jimmy, Boudewijn de Groot (1973)

De tekst van een nummer voor zijn nieuwe plaat was al klaar toen Boudewijn de Groot in 1973 in gesprek met zijn vrouw, voormalig fotomodel Alma Netten, ontdekte dat die over hun eigen zoontje zou kunnen gaan. De naam van de dreumes werd in de tekst niet genoemd, maar na de ontdekking van zijn ouders wel vereeuwigd in de titel: Jimmy.

Jimmy bleek te gaan over de toekomst van Jimmy, een lied met zinnen die tot de klassiekers van de Nederlandstalige popmuziek zouden gaan behoren, onder meer over de voetballer die misschien wel half dood wordt geschopt. Máár, zingt De Groot aan het eind, elf keer maar liefst, ‘liever dat nog dan het bord voor zijn kop van de zakenman, want daar wordt hij alleen maar slechter van’.

Aan de eerste zin van het nummer, Hoe sterk is de eenzame fietser, ontleende De Groot de titel van het album, zijn eerste na een stilte die ruim vier jaar had geduurd. Op de hoesfoto van Frits van Swoll is van eenzaamheid geen sprake. In de Amsterdamse Waterleidingduinen zitten ze samen op de fiets, de vader (woeste haardos, snor) en zijn zoontje.

Boudewijn de Groot met Jimmy op de hoesfoto van het album 'Hoe sterk is de eenzame fietser' (1973). Beeld
Boudewijn de Groot met Jimmy op de hoesfoto van het album 'Hoe sterk is de eenzame fietser' (1973).

Jimmy de Groot was destijds 1 jaar. Hij is de tweede zoon van een muzikant die in de jaren zestig The Beatles en Bob Dylan in zich verenigde. Boudewijn de Groot (1944) was de populaire spreekbuis van de flower power en de protestgenaratie, een introvert tieneridool dat vanuit Heemstede samen met tekstschrijver Lennaert Nijgh een tijdloos muzikaal imperium opbouwde.

Boudewijn de Groot in 1996. Beeld MARTIJN BEEKMAN
Boudewijn de Groot in 1996.Beeld MARTIJN BEEKMAN

Jimmy werd in 1973 zijn comebackhit. De tekstschrijver was Ruud Engelander, dramaturg en de zwager van De Groot. Het was niet makkelijk er muziek op te maken, zei Boudewijn de Groot jaren later in de biografie over Lennaert Nijgh, Testament van Peter Voskuil. ‘Het is een prachtig lied geworden waar ik heel trots op ben, maar het was voor mij ook een bevestiging dat ik met teksten van Lennaert toch het gemakkelijkste werk.’

Boudewijn de Groot verliet zijn gezin in 1980. Als zanger, acteur en componist trad zijn jongste zoon in zijn voetsporen, in 2015 bijvoorbeeld als Jezus in The Passion. Voor hemzelf was verlossing jarenlang onvindbaar gebleven. ADHD speelde hem parten en om de chaos in zijn hoofd te onderdrukken, gebruikte Jim de Groot lange tijd drugs.

Jim de Groot. Beeld Ivo van der Ben
Jim de Groot.Beeld Ivo van der Ben

In hetzelfde jaar als The Passion kwam ook Kom Nader uit, een prachtige en in sommige opzichten schrijnende documentaire van Suzanne Raes over Boudewijn de Groot. Als vader schoot hij tekort. Jim de Groot zegt in de documentaire onder meer dat hij zijn vader vooral via diens platen had leren kennen.

Voor de Volkskrant was het aanleiding om met hem naar de muziek van Boudewijn de Groot te gaan luisteren, óók naar Jimmy natuurlijk. De naamgever toonde weinig enthousiasme. ‘Mensen zeiden: je zult wel trots zijn! Maar dat was ik eigenlijk niet. Ik kan zo twintig nummers van Boudewijn opnoemen die ik leuker en beter vind.’

John & Paul

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden