Jeugdtheater

De oneindige voorstelling..

Oneindigheid is - niet alleen voor kinderen - een magisch entegelijk verontrustend begrip. Ook stelt het vragen oververbeelding en daarmee is het een uiterst theatraal onderwerp.Dat bewijzen de makers van De oneindige voorstelling met verve.

Liz, een meisje van 12, ruimt haar zolder en daarmee haarkindertijd op. Ze gaat naar 'de grote school' en dus kunnen haarkinderboeken weg. Op de zolder raakt ze verstrikt in bizarredialogen met figuren uit die boeken. Zoals de pijp rokende slakuit Alice in Wonderland wiens kop, pratend en al, opduikt in eenvogelkooi. Liz probeert de slak tevergeefs het zwijgen op teleggen. Dat beest bestaat toch alleen maar in haar hoofd? De slakwijst Liz er op dat ook zij een bedacht personage is dat bestaatbij de gratie van publiek. Gegrinnik uit de zaal. Liz tuurtbedachtzaam naar de toeschouwers. 'En zij dan?', vraagt ze,waarop de slak antwoordt dat die ook menen de enige, echte mensenin deze ruimte te zijn, maar dat ook naar hen weer anderenkijken. Stilte in de zaal.

De vormgeving van Hetty van Bommel is een van de troeven vandeze geslaagde voorstelling. Ze bouwde op een lattenverhoging eenmagische zolder waar van onder licht doorheen schijnt. Desfeervolle ruimte staat voor de gedachten en fantasieën van hetmeisje, voor de tot dan toe opgebouwde bagage. Via de attributenen de opduikende boekpersonages krijgt de verbeelding van Lizmooi gestalte.

De kijker wordt die magische wereld ingezogen, de makersspelen op geraffineerde manier met het spel van de illusie. AlsLiz boeken opent en begint te lezen, steekt er een klankschap vanstemmen en geluiden op. In een gouden boek (verwijzend naar Hetoneindige boek) leest ze wat ze op dat moment doet.

De voorstelling combineert sfeer en magie met spannendelevensvragen. Het gedoseerde, overtuigende spel van VimelaNijenhuis (Liz), Linda Verweel en Ruud van Bree, en een hoopvoleinde, maken De oneindige voorstelling tot een veelzeggendtheateravontuur.

De sjeik is rijk

Theater Artemis. Tekst Kamiel Vanhole. Regie Floor Huygen.Vanaf 7 jaar. T/m 12 april; www.artemis.nl

Met De sjeik is rijk besluit Floor Huygen de trilogie overgroei, waarmee ze haar entree als artistiek leider van de Bosschejeugdtheatergroep Artemis vorig seizoen inzette. Een seriepittige en grimmige stukken waarvan deze laatste het minstontregelend lijkt, hoewel de strekking niet mals is.

Een sjeik fulmineert over de dwangmatige hang naar 'meer' vandie inhalige westerlingen. Hij staat daar boven, hij heeft allesal. De sjeik in dit stuk is een autoritaire potentaat, gestokenin wit Arabisch tenue, compleet met hoofdtooi. Zijn al eventemperamentvolle dochter wil zo snel mogelijk het weelderigepaleis verruilen voor een ontdekkingstocht naar het vrije westen.Geplet tussen de twee kemphanen bevindt zich een Nederlandseschaatser, die in dienst van de sjeik rijdt.

De mise en scène van de voorstelling knipoogt naar deinmiddels in de schaatssport ingevoerde ploegenachtervolging:dialogen spelen zich af rond een immens brede bank, de personagesachtervolgen elkaar voortdurend, letterlijk, en met woorden endreigementen. De bank staat symbool voor het fortuin waar overen omheen de strijd woedt.

De Vlaamse romancier en toneelschrijver Kamiel Vanhole, dieal vaker voor Huygen schreef, zet een vlot, geestig en betogendstuk op. Soms zegt de tekst al zoveel dat er weinig te spelenover blijft. Helder is het wel.

An Hackselmans geeft als dochter het stuk de nodigeongedurigheid. Tegenover de dreiging van Adri Overbeeke (desjeik) mist Folmar Overdiep (de schaatser) soms tegenwicht. Inhumor en daarmee wrangheid valt er nog veel te winnen als deploeg is ingespeeld.

De sjeik is rijk is een modern sprookje, doortrokken vanhedendaagse, actuele dilemma's. Het toont de leegte vanmateriële rijkdom maar de zwaar bevochte aftocht van de dochteren de schaatser naar het felbegeerde vrije westen is allerminsteen garantie voor een gelukkig einde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden