Jeugdsentiment

Weinig televisiepresentatoren zullen de afgelopen weken zo vaak zijn geïnterviewd als Ad Visser, wiens programma TopPop zaterdag een comeback maakte onder de titel TopPop: golden years....

Voor wie Tirza van Arnon Grunberg heeft gelezen, geeft dat te denken, want de indruk kan ontstaan dat daar voornamelijk welgestelde mafkezen wonen.

Gelukkig was TopPop: golden years een heel aardig programma. De rol van mister TopPop zelf bleef daarin overigens zeer beperkt. Zo nu en dan deed hij een discodansje in een hoekje van het beeld, dat door een brede, goudkleurige band werd omlijst.

Eigenlijk is het onbegrijpelijk waarom Visser vooraf zo vaak werd geïnterviewd, want hij sprak verdraaid weinig. De gouden omlijsting gaf TopPop wel een zekere pretentie. Zo hadden wij het programma in de vorige eeuw nooit gezien, maar beter laat dan nooit.

In feite was zondag Zomergasten natuurlijk ook een vorm van jeugdsentiment. Dat programma bestaat al twintig jaar en de hoogtijdagen van tafeltennisster Bettine Vriesekoop vallen aardig samen met die van Ad Visser. Ik schrijf hier nadrukkelijk tafeltennisster, want uit het programma begreep ik dat ex-tafeltennissters niet bestaan.

Wie eenmaal de pingpongsport heeft bedreven, en zeker op een hoog niveau, droomt daar nog jaren van, en dat gebeurt beslist niet op de prettigste manier. De dromen gaan altijd over verloren partijen die je had moeten winnen.

Het was dan ook geen erg vrolijke uitzending. De onderwerpen die ‘Rijke Bloem’ (Vriesekoops naam in China) had uitgekozen, waren voorzover door mij gezien alle ernstig. De judoka Wim Ruska en zijn hersenbloeding, de dood van haar vader, de dood van danseres Olga de Haas, de armoede thuis in Hazerswoude, de discipline en fanatisme om tafeltenniskampioene te worden.

Nee, van tafeltennissen word je geen lachebekje, en al helemaal niet met een achtergrond als die van Vriesekoop, al stond haar gezicht vaak in de (wat onzekere) lachstand. Ik kreeg de indruk dat als Vriesekoop nooit had gepingpongd, je veel met haar zou kunnen lachen. Alleen was ze dan nooit een zomergast geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden