Jeugdkrant in botsing met Peking

Het broeit op de redactie van de China Youth Daily, een van de invloedrijkste kranten voor jong China. Het dagblad voor de jeugd ligt op een ramkoers met zijn baas, het bestuur van de Jeugdliga van de Chinese Communistische Partij....

Van onze correspondent Hans Moleman

Het conflict kwam naar buiten toen een interne protestbrief van chef verslaggeverij Lu Yuegang op internet werd gepubliceerd. Lu, een veteraan op de redactie, die het bloedig neergeslagen studentenprotest in Peking van juni 1989 nog heeft meegemaakt, gaat de confrontatie aan met Jeugdliga-secretaris Zhao Yong.

Het conflict biedt een kijkje achter de schermen van de media. Daar proberen de partijbazen, in deze tijden van economische liberalisatie, nog altijd lastige critici de mond te snoeren.

De China Youth Daily steunde in 1989 lange tijd de studenten die tevergeefs meer vrijheid en hervormingen van het verkalkte eenpartijsysteem eisten. De redactie werd daarvoor stevig gedisciplineerd door de partijtop.

Het huidige conflict is van een andere orde. De krant had eerder dit jaar bericht over studentes aan de universiteit van Wuhan die de hoer speelden. De lossere zeden in China, vooral onder de jonge generatie, zijn de regering een doorn in het oog.

Omdat het verhaal over de studentes volgens het bestuur van de Jeugdliga niet klopte, werden drie redacteuren ontslagen. Toen zeventig redacteuren een petitie ondertekenden met het verzoek het ontslag terug te draaien, was de maat vol. Liga-secretaris Zhao verscheen op de krant om de redactie de oren te wassen.

De journalisten moeten zich niet bezighouden met 'misplaatst idealisme', maar de partij dienen, poneerde Zhao. 'Dit is de krant van de liga, wij zijn de echte bazen. Wie hier niet wil werken kan meteen vertrekken.'

Chef-verslaggever Lu gaat in de tegenaanval. Hij beschuldigt Zhao ervan 'leugens en clichés' te debiteren en geen respect te hebben voor de reputatie van de krant: 'U was nog een kind in 1989'.

'Wij proberen verandering te brengen in de praktijk van tientallen jaren dat een partij-orgaan een slaafse, immorele en politieke cultuur moet hebben, een cultuur van leugens en holle woorden. Wij willen een krant die politiek neutraal is, we hechten aan een onafhankelijke opvatting over nieuwswaarde, we willen werken volgens wereldwijd erkende journalistieke normen', schrijft Lu.

Het uitlekken van de confrontatie is een van de schaarse publieke uitingen van een ondergrondse strijd tussen hervormingsgezinden en conservatieven in de Chinese machtselite. De nieuwe partijleiding geeft signalen af dat de pers een grotere rol kan spelen bij het bestrijden van sociale misstanden als corruptie. Maar in de praktijk worden critici in de wielen gereden door lokale, provinciale en centrale partijbazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden