Jermaine W.

Tijs van den Brink van Netwerk zei maandag in TV3 dat de overvloed aan amusement op Nederland 1 tot en met 3 hartstikke noodzakelijk is, aangezien dat genre mogelijk toch wat kijkers vasthoudt voor die paar serieuze journalistieke programma's die de publieke omroep ook nog heeft....

Wim de Jong

Los van de vraag of die aanpak ons bestel al niet allang heeftuitgehold, hoop je voor de makers van Profiel (KRO) dat het in de praktijkinderdaad op die manier nog een beetje werkt, want het is een programma datbeter verdient dan die late en onregelmatige uitzendingen op Nederland 1.

Gisteravond werd in Profiel in veertig korte minuten inzicht verschaftin het leven en de denkbeelden van de bij de Hofstadgroep betrokken broersJason en Jermaine W. Van wie de laatste zich, met zijn vader, er ook toehad laten overhalen om (onherkenbaar) voor de camera te verschijnen en zijnextremistische opvattingen nog eens uit de losse pols uit de doeken tedoen.

Wat Jermaine betreft mag er bijvoorbeeld best een aanslag op het gebouwvan de Tweede Kamer worden gepleegd: 'Is misschien wel eens goed voorNederland.' Ja, misschien wel. Op soortgelijke achteloze wijze ontkende hijdat een in hanenpoten geschreven plan voor de moord op Ayaan Hirsi Ali vanhem was. Evengoed achtte Jermaine W. het niet uitgesloten dat hijzelf inde toekomst het wapen van de terreur nog wel eens zou oppakken. En hijkende in zijn omgeving wel meer mensen met dezelfde ideeën.

Net zo achteloos en tegelijk indringend als die bedreigingen zelf, washet verhaal van de grondstof ervoor: beide jongens grootgebracht in eenNederlands-Amerikaans gezin in Amersfoort. Vader raakte aan de alcohol,stapte na zijn scheiding over van het christendom naar de koran, en deomgang met andere religieuze inspiratiebronnen in een volkswijk in notabene Veenendaal deed voor zijn opgroeiende zoons kennelijk de rest. Ookopvallend: in de jaren ertussen bleek in elk geval de in Nederland geborenen getogen Jermaine W. nog geen fatsoenlijke zin in zijn moerstaal tehebben leren uitspreken.

Wat zo'n labiele, persoonlijke familiegeschiedenis heeft te maken metde terreurdreiging in Nederland? Profiel kwam zelf niet aan een antwoordtoe. Maar weer even roeien door een paar maanden amusements- en feelgood-tvdus, en wellicht dat de kijkers dan weer rijp zijn voor een nieuwe, hardedocumentaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden