Tv-recensieZwarte pietendiscussie RTL late night

Jenny, Jerry of Twan – iemand is aan het liegen

null Beeld
Julien Althuisius

Dit is wat we weten. Afgelopen vrijdag waren Jenny Douwes (initiatiefnemer van de blokkade op de A7 van vorig jaar november) en Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet) te gast bij RTL Late Night. Douwes en haar advocaat Wim Anker zaten aan tafel. Afriyie en zijn advocaat Göran Sluiter zaten op de eerste rij in het publiek. Dat was, vertelde presentator Twan Huys, omdat Douwes vlak voor de uitzending met de eis kwam dat ze niet met Afriyie aan één tafel wilde. RTL Late Night stemde daarmee in.

Maar halverwege het gesprek nodigde Huys, onder het mom van ‘deze tafel is van iedereen’ alsnog Afriyie en zijn advocaat uit aan tafel. Douwes en Anker voelden zich belazerd en in de dagen na de uitzending buitelden Neerlands finest ophefjunks over elkaar heen om grove schande te spreken van de niet nagekomen afspraak, alsof Huys het Verdrag van Versailles had geschonden. ‘Als gast weet je nu dus dat afspraken van nul en generlei waarde hebben bij deze presentator’, zo twitterde Sywert van Lienden. ‘Vertrouw ze nooit, die journalisten’, aldus Geert Wilders. De term ‘Twanvertoning’ viel. AD-columnist Angela de Jong prees Douwes dat ze was blijven zitten toen Afriyie aanschoof. ‘Want zo kon ze ons kijkers haarfijn uitleggen op welke schandalige wijze ze genaaid werd door Twan en zijn redactie.’

In de uitzending van maandagavond kwam Huys terug op het voorval en zei dat er al weken terug ‘heldere afspraken’ waren gemaakt: Jerry en zijn advocaat Göran Sluiter en Jenny en haar advocaat Wim Anker zouden aan tafel een gesprek voeren.’ Volgens Huys had dus Jenny op het laatste moment de afspraken geschonden. Waardoor Huys het zich tijdens de uitzending veroorloofde terug te schenden door Afriyie toch aan tafel uit te nodigen.

De lezing van RTL Late Night wordt echter ontkend door Team Afriyie, dat zegt al voor de uitzending te hebben geweten dat Jerry toch aan tafel zou komen. Team Douwes zegt weer iets anders: namelijk dat er helemaal nooit ‘heldere afspraken’ waren. ‘Wim Anker is gebruikt als lokeend om Jenny Douwes naar de studio te krijgen’, aldus de verklaring van Wim Anker.

Eén ding is zeker: iemand is aan het liegen. Je kunt je niet helemaal aan het idee onttrekken dat RTL Late Night, onder de enorme druk van de lage kijkcijfers, misschien wel iets te gretig is geweest. Tegelijkertijd laten advocaten Anker en Sluiter de belangen van hun cliënten misschien wel zwaarder wegen dan de waarheid.

Maar het gaat het er niet om wie gelijk heeft. Het gaat om de inhoud, om het debat tussen mensen die voor of tegen Zwarte Piet zijn. Dat debat is overschreeuwd, weggedrukt door partijen die elkaar verwijten maken en valse beschuldigingen over en weer uiten. Als hooligans die met elkaar op de vuist gaan en vergeten naar de wedstrijd te kijken. En in plaats van nader tot elkaar te komen, raken ze alleen maar verder van elkaar verwijderd. Wat dat betreft heeft RTL Late Night met deze affaire de tijdgeest uitstekend te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden