Jennifer Lawrence hekelt seksisme Hollywood

'Ik ben er helemaal klaar mee om een 'charmante' manier te vinden om mijn mening te verkondigen en tegelijk aardig te blijven. Fuck that!' Aan het woord is de 25-jarige Jennifer Lawrence, de grootste vrouwelijke filmster van het moment, Oscar en Golden Globe-winnaar en actie-ster in zowel The Hunger Games-, als de X-Men-films.

Mark Moorman
Jennifer Lawrence. Beeld afp
Jennifer Lawrence.Beeld afp

Deze week publiceerde ze een opzienbarend essay in Lenny, de nieuwe online nieuwsbrief van schrijfster/actrice Lena Dunham (Girls). In 'Hollywood's wage gap' ('De inkomenskloof van Hollywood') keert de best betaalde actrice van de stad zich niet alleen tegen het automatisme waarbij haar mannelijke tegenspelers systematisch beter worden betaald; ze richt de kritiek ook op zichzelf.

'Een verwend nest'

De inkomenskloof in Hollywood werd blootgelegd toen in november 2014 een groep anonieme hackers binnendrong in de computersystemen van Sony en niet alleen films, maar ook een aantal pijnlijke e-mailwisselingen binnen de top van het bedrijf op straat gooide. Tot op de dag van vandaag is niet vastgesteld wie de daders zijn. De meest gangbare theorie, dat Noord-Korea hackers zou hebben ingehuurd om Sony te straffen voor de release van de komedie The Interview, waarin de Noordkoreaanse leider door twee Amerikaanse journalisten uit de weg wordt geruimd. Het waren deze mails waarin te lezen was dat de leiding van Sony over Angelina Jolie als 'een verwend nest' sprak.

Uit een van de mails bleek dat voor de film American Hustle de vrouwelijke sterren (Jennifer Lawrence en Amy Adams) aanzienlijk minder verdienden dan hun tegenspelers Bradley Cooper en Christian Bale. Het ging om 2 procentpunten in de winst en dat kan bij succesvolle films aardig oplopen. Het verschil is extra pijnlijk aangezien het succes van Lawrence in The Hunger Games-film het licht voor American Hustle op groen zette. Uit dezelfde mails bleek dat de man in de tweekoppige productieleiding van Sony een miljoen meer verdiende dan de vrouw aan de top.

Jennifer Lawrence (R) met Bradley Cooper en Amy Adams. Beeld afp
Jennifer Lawrence (R) met Bradley Cooper en Amy Adams.Beeld afp

Gefaald

In haar essay schrijft Jennifer Lawrence dat ze niet kwaad werd op Sony, maar op zichzelf, toen ze erachter kwam dat ze minder kreeg dan de 'lucky people with dicks': 'Ik heb gefaald als onderhandelaar.' Dit falen zou volgens haar voortkomen uit de diepgewortelde behoefte om niet 'moeilijk' of 'arrogant' over te komen, om niet, à la Jolie, het 'verwende nest' te zijn.

'Het leek me toen een prima idee, totdat ik de betalingen op internet tegenkwam en me realiseerde dat de mannen met wie ik werkte zich helemaal geen zorgen maakten om als 'moeilijk en verwend' over te komen."

Ook Meryl Streep, hoofdrolspeelster in Suffragette, een film over het gevecht voor vrouwenrechten, sprak afgelopen week in interviews over het Hollywood-seksisme. Ook deze 19-voudig Oscar-genomineerde verdient standaard minder dan haar tegenspelers.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden