Jennifer Aniston zonder make-up, Lena Dunham zonder pretenties

Zoals altijd levensadviezen genoeg van bekende vrouwen in de bladen. Het gaat er maar om welk rolmodel je kiest.

null Beeld ap
Beeld ap

Waarheid

Jennifer Aniston heeft een nieuwe film gemaakt, Cake, het soort film waar grote Hollywoodsterren altijd heel trots op zijn: kunstig, over een getergde vrouw en ook nog eens ZONDER MAKE-UP op. 'Oscar', hoor je ze stiekem denken als ze zo'n film zitten te promoten, 'Oooooooscaaaaarrrrrr.'

Jen gaf er een feministische twist aan. 'Het was eigenlijk heel bevrijdend', zei ze tijdens de persconferentie in Toronto over het make-uploze werken. 'Als vrouwen hebben wij het gevoel dat we niet aan de verwachtingen voldoen als we zo voor de camera verschijnen of naar de winkel gaan. Maar de waarheid is is dat we niet altijd hoge hakken aan hebben. We hebben ook niet altijd ons haar gekapt en make-up op.'

Jennifer vertelde ook dat zij voor de rol van Claire, een gekwelde vrouw met chronische pijn, niet alleen de make-up afzwoer, maar ook de yoga.

En dat is wat. Yoga afzweren. Voor Jennifer Aniston. In elk interview (we hebben ze allemaal gelezen) dat zij de afgelopen twintig jaar heeft gegeven, laat ze nooit iets los over haar eventuele haat jegens Angelina Jolie of de methodieken die zij aan het toepassen is om alsnog een kind te krijgen - en dat zijn de enige dingen waarin mensen echt geïnteresseerd zijn - maar des te meer over yoga.

Om zich voor te bereiden op haar rol leefde Jennifer echter zes weken als haar depressieve personage. 'Als ik naar huis ging, ging ik meteen slapen. Ik deed niets fysieks, ik liet mezelf fysiek gezien gaan.'

Samenvatting: Jennifer heeft tijdens de lange draaidagen niet geyogaad, geen make-up gedragen en 's avonds ging ze meteen naar bed.

Dit noemt zij de voorbereiding op een rol van iemand met een 'passieve manier van leven'. Bedankt, Jen, maar zo leven de meesten van ons dus al járen.

null Beeld ap
Beeld ap

Psycho

Nee, dan Lena Dunham. Wat had ze de Proust Questionnaire, de vragenrubriek van Vanity Fair van deze maand, heerlijk ingevuld. Eigenlijk was haar antwoord op de vraag 'Wat vindt u het minst mooi aan uzelf?' al bevrijdender dan al dat gelul over make-up en hoge hakken van Jennifer hierboven. 'I'm chillin' with it all', zei Lena.

Rondje applaus, graag.

Lena heeft een boek uit, Not That Kind of Girl, en daarom komt zij binnenkort naar Nederland, waar uw sterrenkijker voor het eerst compleet starstruck zal zijn door een idool dat lichtjaren jonger is dan zijzelf. Maar wat maakt het uit? De vrouw is ook vele jaren wijzer.

En ze is lichtelijk krankzinnig, dat is ook belangrijk bij een idool. Op de vraag 'Als wie zou u in een volgend leven willen terugkomen?' antwoordt Lena Dunham: 'Als mijn eigen kleinkind. Want zo'n psycho ben ik.' Haar levensmotto is: 'Ik heb er niet om gevraagd om geboren te worden', en de historische figuren met wie zij zichzelf het meest identificeert, zijn allemaal mensen die zelfmoord hebben gepleegd, maar toch straalt Lena een levenslust uit die benijdenswaardig is. Misschien zit het gewoon in haar familie. Ze wil in ieder geval sterven als haar eigen overgroottante Sylvia: 'Op de leeftijd van 103 jaar, nadat ik net een bak ijs heb gegeten in mijn kingsize-bed.'

Dat zijn betere rolmodellen dan Jennifer Aniston.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden