Jekkers en van Merwijk is volks versus elitair-cabaret

Harrie Jekkers keert na 14 jaar terug en Jeroen van Merwijk is toch niet gestopt. Samen spelen Jekkers en Van Merwijk de tegenstellingen tussen hen (volks vs. elitair) smakelijk uit in een hoogst vermakelijke show.

null Beeld  Jaap Reedijk
Beeld Jaap Reedijk

Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk, dat is volks versus elitair, warm innemend cabaret versus publieksbeschimping, populair versus klein publiek, Den Haag versus Utrecht en een zomerhuis met zwembad in Spanje versus een krakkemikkig schuurtje in Frankrijk. Al deze tegenstellingen worden smakelijk uitgespeeld in Als we zo vrij mogen zijn, de voorstelling waarmee de al jarenlang bevriende Jekkers en Van Merwijk samen op het podium staan. Bijzonder, omdat Jekkers veertien jaar niet optrad en heerlijk niks zat te doen in Spanje, en omdat Van Merwijk in 2013 aankondigde te stoppen omdat hij te weinig werd geboekt.

Nu zitten de zalen ineens vol, met publiek dat vooral voor Jekkers lijkt te zijn gekomen. Van Merwijk speelt daar handig op in door de rol van vreemde snuiter te vervullen: wanneer Jekkers zijn publiek bijpraat over wat hij de afgelopen jaren heeft uitgespookt, pakt Van Merwijk dwars zijn tekenspullen en gaat zitten schetsen, om Jekkers af en toe te onderbreken met hoogdravende teksten over vrijheid en respect.

Ironische nummers met onverwachte wendingen

De wisselwerking tussen deze twee heeft een hoogst vermakelijke show opgeleverd, waarin de gitaren er vaak bij worden gepakt en een mix van oud en nieuw werk wordt gespeeld, zowel samen als solo. Zo laat Van Merwijk met nummers als Krappe schoenen en Positief lied weer horen hoe meesterlijk hij is in ironische nummers met onverwachte wendingen. Als na afloop van Dat levert mooie foto's op, een wrang lied over het fotograferen van oorlogsleed, een ongemakkelijke stilte valt, probeert Jekkers de sfeer terug te brengen door de publiekspleaser De buiger voor de bijval in te zetten. Waarover Van Merwijk dan weer een cynische opmerking paraat heeft. Deze voorstelling is ook een interessante clash van uiteenlopende cabaretstijlen.

Door Jekkers & Jeroen. Spel: Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk. In Isala Theater Capelle a/d IJssel, 23/10. Tournee t/m 31/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden