gamerecensieStar Wars

Jedi: Fallen Order is de nieuwe Star Wars-film maar dan in een gameverpakking ★★★★☆

Nieuwe held, bekend gevaar in een sterrenstelsel hier heel ver vandaan.Beeld EA/Respawn

Een nieuwe held, een oud geluid. Het nieuwe Star Wars-spel Jedi: Fallen Order had net zo goed een film kunnen zijn, met eindelijk weer eens een vertelling met kop en staart. Ook al is het een verhaal met weinig om het lijf.

Voor de Star Wars-fans die nog niet zijn afgehaakt is er een nieuw hoofdstuk verschenen in de eindeloze sciencefictionsoap die 42 jaar geleden begon. Toen verbaasde regisseur George Lucas de wereld voor het eerst met Jedi, kwekkende robots, lichtzwaarden, TIE-ruimtescheepjes, The Force en de meest astmatische schurk die ooit over een filmdoek bewoog.

Star Wars Jedi: Fallen Order is een game, maar had ook goed als film kunnen worden uitgebracht. Dat onderscheidt deze episode van de twee voorgaande games, Star Wars Battlefront I in 2015 en II in 2017. Die voelden toch meer aan als een verzameling spellen – hier een beetje schieten, daar een beetje vliegen – dan een vertelling met een begin en een einde. Dit keer krijgen we een volledig avontuur, met kop en staart.

Het verhaal dat Jedi: Fallen Order vertelt zal nog steeds niet de Libris Literatuur Prijs winnen, voor plot noch karakterontwikkeling. Ontwikkelaar Respawn Entertainment, vrijwel zeker elke seconde op de vingers gekeken door Star Wars-eigenaar Disney, stak de Luke Skywalker-parabel vooral in een nieuw jasje. Met één groot verschil.

Want: Skywalker was in 1977 een boerenkinkel die niet wist dat hij het in zich had, dat hij was voorbestemd om een Jedi te worden, een lid van een soort intergalactische ridders van de ronde tafel – vandaar de lichtzwaarden. De splinternieuwe held in Jedi: Fallen Order heet Cal Kestis. Die weet donders goed dat hij over verborgen superkrachten beschikt die hij maar beter verborgen kan houden in een wereld waarin de Jedi tot verboden verzetsorganisatie zijn verklaard.

Dat lukt vanzelfsprekend niet, waarna zich een lange trek- en speurtocht voltrekt langs tal van planeten en exotische plekken, waarin Cal uit handen moet blijven van het kwaad en tegelijkertijd op zoek moet naar een object dat de locatie verklapt van iedere resterende ondergrondse Jedi. Ook de ‘Dark Side’ heeft een nieuwe protagonist, The Second Sister, een vrouwelijke ex-Jedi met familieproblemen. Maar uiteindelijk (spoileralarm) horen we toch ook weer het gepatenteerde hijgen van Darth Vader.

Jedi: Fallen Order voegt nieuwe personages toe aan het Star Wars-canon.Beeld EA/Respawn

Timing

Jedi: Fallen Order speelt volop leentjebuur bij andere grote videospellen zonder zelf nieuwe gamemechanismen te introduceren. De game biedt een mix van klimmen en klauteren en lichtzwaardgevechten, gecombineerd met superkrachten uit het arsenaal van The Force. Zoals de mogelijkheid om de tijd te bevriezen zodat Cal tegenstanders een dreun kan verkopen die ze niet zien aankomen. Jedi: Fallen Order leunt sterk op het idee van timing: het gaat er niet alleen om op precies het juiste moment toe te slaan, maar ook om op de nanoseconde nauwkeurig een tegenaanval te blokkeren.

Zoek de zeven verschillen: BD-1 en WALL-E.Beeld EA/Respawn/Pixar

Naast The Force en de wijze raad van andere Jedi krijgt Cal bijstand van het robotje BD-1, die sterke overeenkomsten vertoont met het robotje uit de Pixar-tekenfilm WALL-E. Toeval? Misschien niet: net als Star Wars behoort Pixar ook alweer een tijdje tot de Disney-stal. De marketing-Force is nooit ver weg in Jedi: Fallen Order – niet zo ver verwijderd als in dat sterrenstelsel hier heel, héél erg ver vandaan dat misschien wel minder sterk schittert dan in 1977 maar gelukkig nooit helemaal dooft.

Star Wars Jedi: Fallen Order is uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One en Windows. Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden