recensieBirth of a New Age

Jeangu Macrooy gaat met ‘Birth of a New Age’ hoopvol en energiek het Songfestival in ★★★☆☆

Het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam gaat door (18, 20 en 22 mei), de artiesten komen écht naar Ahoy en de organisatie heeft goede hoop dat er ook publiek bij mag.

Nog mooier: Jeangu Macrooy (27) zal namens Nederland een energieker lied zingen dan de bedachtzame ballad Grow die hij voor de afgelaste editie van 2020 schreef. Zo opgeruimd en hoopvol als de titel klinkt, klinkt ook het lied: Birth of a New Age.

Dat het andere koek wordt dan Grow, is tijdens de YouTube-presentatie van donderdagavond al duidelijk vóór de eerste noot heeft geklonken: achter Macrooys rug staan zijn band, percussionisten en (in een rij opgesteld) een flink koor, klaar voor de vraag-antwoordstructuur in de coupletten, op een straf tromritme.

Skin is rich as the starlit night,’ opent Macrooy.

Your rhythm is rebellion, your rhythm is rebellion,’ riposteert het koor jubelend, zoals het dat na elke tekstzin van Macrooy zal blijven doen.

Er is maar één zin die nog vaker voorkomt: de strijdbare mantra in de refreinen, ‘yu no man broko mi,’ oftewel ‘je kunt mij niet breken’ in het Sranantongo, de taal van Macrooys moederland Suriname.

Het refrein leidt in de YouTube-comments tot een lawine aan broccoli-emoji’s: broko mi, broccoli, voelt u wel. ‘Het broccolilied!’

Jeangu Macrooy, de Nederlandse deelnemer van het Songfestival 2021. Beeld ANP
Jeangu Macrooy, de Nederlandse deelnemer van het Songfestival 2021.Beeld ANP

Macrooy legt na afloop aan interviewer Cornald Maas uit waar het echt over gaat: ‘veerkracht’, ‘leven op een authentiek manier’. En vrijheid. In de tekst schuwt hij grimmige beelden van onderdrukking niet: helden branden op staken, ingewanden worden begraven, maar uiteindelijk smelten de ketenen en begint de nieuwe tijd.

Het lineaire lied had een melodieus slimmigheidje kunnen gebruiken, iets van een verrassing onderweg, maar Birth of a New Age doet wel wat je van een uitgelaten Surinaams-Afrikaanse gospel hoopt: het geeft energie, het bezweert door herhaling, het bruist, een beetje à la The Lion King. Het zal tijdens het ‘ESF’ zijn effect niet missen.

Jeangu Macrooy zal op 22 mei in Ahoy abrupt eindigen, na twee minuten en 53 seconden of daaromtrent. Birth of a New Age zal daarmee ongetwijfeld tot de kortere inzendingen horen, maar na die 173 tellen ben je beslist blijer dan ervoor.

Birth of a New Age

Jeangu Macrooy

Pop

★★★☆☆

Songfestivalinzending Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden