Je zou maar twee keer in de lijst staan

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Je telt pas mee als je meer dan 1 keer in de lijst staat.

Jet Steinz
Geert Mak heeft de Gouden Ganzenveer 2015 ontvangen. Beeld anp
Geert Mak heeft de Gouden Ganzenveer 2015 ontvangen.Beeld anp

Je telt pas écht mee als je meer dan één keer in de CPNB Bestseller Top 60 staat. Doe als Geert Mak, op een eerste en negende plaats met de dure en duurdere versie van zijn boek over Jan Six. Doe als Hendrik Groen, al 78 weken in de Bestsellerlijst met Pogingen iets van het leven te maken en 32 met het vervolg daarop. Of doe gewoon als Griet Op De Beeck, die de vijfde, zesde én twaalfde plaats bezet.

En als dat niet lukt, doe dan als Barry Hay, want over hem is een biografie verschenen en dat hebben we geweten. De frontman van Nederlands oudste rockband, Golden Earring, was de afgelopen weken werkelijk overal: op het Boekenpodium van de Uitmarkt, als eregast bij Überamstel, aan tafel bij De Wereld Draait Door, kussen en handtekeningen uitdelend in boekhandels in Eindhoven en Den Haag (waar hij per HAY-likopter naar toe werd gevlogen) en nu ook hoog in de CPNB Bestseller 60 ¿ Hay is deze week binnengekomen op 2.

Meestal mocht de biograaf mee. Want Hay heeft zijn levensverhaal natuurlijk niet zelf opgeschreven; dat deed Vrij Nederland-journalist Sander Donkers.

1 - Geert Mak
De levens van Jan Six; Atlas Contact (2)
Portret van een patriciërsdynastie.


2 - Sander Donkers
Hay; Lebowski (-)
De Golden Earring vertelt.

3 - Saskia Noort
Huidpijn; Ambo Anthos (9)
Tv-presentatrice heeft duistere kant.

4 - Fajah Lourens
Killerbody dieet; Kosmos (20)

5 - Griet Op de Beeck
Kom hier dat ik u kus; Prometheus (101)

6 - Griet Op de Beeck
Vele hemels boven de zevende; Prometheus (74)

7 - Ruud Gullit
Kijken naar voetbal; Ambo Anthos (-)

8 - Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (78)

9 - Geert Mak
De levens van Jan Six; Atlas Contact, gebonden (2)

10 - Hanya Yanagihara
Een klein leven; Nieuw Amsterdam (20)

Vriendelijk lachend zat hij op de bank bij DWDD, en hij was héél eventjes te zien in het verslag dat RTL Boulevard maakte, nippend van champagne in een limousine, en als je goed keek ook voor in de helikopter, terwijl de cool kids op de achterbank aan het keten waren, maar toch - Donkers krijgt in ieder geval meer aandacht dan Valentijn Driessen, de man achter de op een na hoogste binnenkomer in de Bestsellerlijst: Kijken naar voetbal van Ruud Gullit.

Gullit schreef het boek volgens de uitgever samen met Driessen (chef voetbal bij De Telegraaf), maar zou de oud-profvoetballer, voetbalanalist en de man die een baan als assisent-bondscoach van Oranje niet zag zitten, zelf ook maar één letter geschreven hebben?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden