Klassiek

Je wordt meteen gepakt door het temperament van Hexagram of the Heavens ★★★★☆

Het sextet onder leiding van Noa Wildschut bereikt pas harmonische verbondenheid aan het verstilde einde.

Jenny Camilleri
Noa Wildschut Beeld Marco Borggreve
Noa WildschutBeeld Marco Borggreve

Dit seizoen had het Avrotros Vrijdagconcert voor het eerst een artist in residence, violist Noa Wildschut (20). Voor haar laatste concert in die hoedanigheid koos ze voor een kamermuziekprogramma, inclusief een nieuw werk van Jacob ter Veldhuis (artiestennaam: JacobTV). Tegen een achtergrond van flakkerende en wegsmeltende videobeelden in de lege Grote Zaal van TivoliVredenburg trad ze met vijf generatiegenoten op voor het onlinepubliek.

Wildschut klinkt gepassioneerd in het Terzetto in C van Dvořák, maar vormt met de andere violist en de altist geen echt trio. Hun spel is voor dit dartele stuk te ernstig. Echt samen gemusiceerd wordt tijdens de wereldpremière van Ter Veldhuis’ Hexagram of the Heavens voor strijksextet. De titel is een citaat uit Amelia van Joni Mitchell. JacobTV werd ook geïnspireerd door de hexagrammen in het oude Chinese wijsheidsboek de I Tjing.

Die informatie heb je niet nodig om meteen gepakt te worden door de lucide taal en het temperament van het stuk. Dat begint met een lyrische, spannende gedachtewisseling tussen de zes instrumenten. Al gauw splitst het trio links zich protesterend af. Tokkelend wijzen ze een vinger naar het gezicht van het trio rechts en slaan middels korte, gedecideerde akkoorden met de vuist op tafel.

Tijdens het verhitte middendeel zijn de partijen soms kortstondig eensgezind, dan weer melodisch op gespannen voet. Harmonische verbondenheid bereiken ze pas aan het verstilde einde. Het gedreven spelplezier van het zestal slaat daarna over naar Tsjaikovski’s Souvenir de Florence, met als hoogtepunten een smeulend dansend adagio cantabile en het ritmisch vreugdevuur van het slotdeel.

Hexagram of the Heavens

Klassiek

★★★★☆

Door Noa Wildschut & vrienden.

28/5, online vanuit TivoliVredenburg, Utrecht. Terugluisteren op radio4.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden