Review

Je wordt akelig stil van de nieuwe Seurat

In 2009 overleed het Franse meisje Marina Sabatier op 8-jarige leeftijd aan de gevolgen van kindermishandeling. Haar ouders hadden haar vanaf haar geboorte stelselmatig fysiek en mentaal mishandeld. De zaak deed veel stof opwaaien.

In 2009 overleed het Franse meisje Marina Sabatier op 8-jarige leeftijd aan de gevolgen van kindermishandeling. Haar ouders hadden haar vanaf haar geboorte stelselmatig fysiek en mentaal mishandeld. De zaak deed veel stof opwaaien. Diverse instanties waren namelijk op de hoogte, maar deden niets. Het meisje heeft de mishandeling nooit toegegeven en haar ouders hadden een dichtgetimmerd verhaal. Hoewel iedereen die erbij betrokken was aanvoelde dat er iets niet klopte, kon het misbruik volgens het OM niet worden bewezen. Marina heeft zelfs een aantal weken in het ziekenhuis gelegen met ernstige open en ontstoken wonden aan haar voetzolen, en is daarna gewoon naar huis gestuurd.

Universitair docent Alexandre Seurat heeft over deze zaak een aangrijpende roman geschreven, Het onhandige kind. Marina heet in het boek Diana, een naam die de schrijver gebruikt om een symbolisch verband te leggen met prinses Diana - eveneens voortijdig gestorven. Dat was niet nodig geweest. De kracht van dit boek is immers dat Seurat de feiten voor zich laat spreken. In de vorm van de monologue interieur of soms de dialoog (bijna als een toneeltekst) vertellen zijn personages over hun contact met Diana. Haar oma die best voor haar had willen zorgen, haar tante die de mishandeling met eigen ogen ziet gebeuren, haar eerste juf die een logboek bijhoudt van alle verwondingen die ze opmerkt bij Diana, de rijksagenten die haar ondervragen, haar oudere broertje dat een soort stille getuige is.

Het onhandige kind

Fictie
Alexandre Seurat

Uit het Frans vertaald door Martine Woudt.

Atlas Contact; 144 pagina's; €17,99.

Het gezin verhuist steeds wanneer Diana's docenten het de ouders moeilijk maken hun onschuld vol te houden, zodat ze kunnen doorgaan met het martelen van hun kind. Het is verbijsterend dat deze mensen dit acht jaar lang konden blijven doen. Je wordt er akelig en stil van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden