Je ruikt de wiet in Londen

Het is jammer dat de auteur van Met vlindernet door swinging Londen Peter Brusse heet.

Bert Wagendorp

Het is ook jammer dat zijn boek Met vlindernet door swinging Londen heet. Brusse is als boekenschrijver namelijk vooral bekend van de toeristische gids Neem nou Londen, waarvan sinds 1968 druk na druk verscheen.

Voor alle duidelijkheid: Met vlindernet is geen alternatieve reisgids met bezoektips aan de landmarks van het swinging Londen van de jaren zestig van de vorige eeuw.

Verder is alles goed aan Met vlindernet door swinging Londen.

Zeer goed zelfs. Om half acht was het bad vol en begon ik te lezen. Drie uur later dreigde de onderkoeling gevaarlijke vormen aan te nemen, maar was ik inmiddels wel op pagina 208 aanbeland, waar de held, correspondent van een Nederlandse krant en de Nederlandse televisie voor het Verenigd Koninkrijk, in Belfast juist het bed induikt met een IRA-activiste.

Geweldig boek dus, dat je zo lang warm en in trance weet te houden. Brusse beschrijft de verwoede pogingen van de ik-figuur en zijn vrouw Sylvia om een kind te krijgen tegen de achtergrond van het Londen dat door de Amerikaanse journalist John Crosby in 1965 in de Daily Telegraph is uitgeroepen tot 'de opwindendste stad ter wereld'. Londen is een centrum van creativiteit, politiek activisme, feminisme en vrije seks.

Het is het Londen van de ontwerpster Mary Quant, het magere model Twiggy en Carnaby Street. Het is de tijd van Vietnam en de geboorte van de Noord-Ierse kwestie. Het bruist en het broeit in de stad.

Het is alsof je erbij bent. Je hóórt de Kinks, Stones en Beatles. Je ruikt de pot en je ziet de psychedelische kleuren. En je voelt hoe de Hollandse hoofdpersoon door die nieuwe wereld zeilt, gefascineerd maar ook knap in de war. Vooral als zijn vrouw de vrije seks, geheel tegen de tijdgeest in, in de strijd gooit om juist wél zwanger te worden. Ondertussen gaat de ik-figuur, na zich te hebben ontdaan van zijn grote onderbroek (het 'vlindernet'), dapper door met ijsblokjes op zijn ballen te leggen - dit ter stimulering van de zaadproductie.

Behalve een intrigerende schets van een heftige periode en de tekening van een relatie vol hunkering is Met vlindernet ook een geweldig grappig boek. Humor is zelden het sterke punt van Nederlandse romans, maar Brusse heeft zich het Britse understatement en gevoel voor absurdisme in zijn Engelse jaren voortreffelijk eigen gemaakt. Het gevolg is een bij vlagen hilarisch boek waar je om kunt lachen tot het badwater je om de oren spat.

Het zou weer eens tijd worden.

Met vlindernet deed me sterk denken aan het werk van de Engelsman Nick Hornby, die in boeken als Fever Pitch en High Fidelity ook op scherpe, ontroerende en humoristische wijze het persoonlijk drama schildert tegen een Londense achtergrond, in zijn geval dat van de jaren tachtig en negentig.

Let niet op de titel, laat de naam van de schrijver los en geniet van een bijzonder verhaal.

Peter Brusse: Met vlindernet door swinging Londen. Balans; 240 pagina's; ¿ 15,-. ISBN 90 5018 663 7.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden