Musical

Je krijgt een bak energie over je heen als toeschouwer van Spring Awakening ★★★★☆

De worstelingen van adolescenten zijn niet aan tijd gebonden, laat de musical van OpusOne zien.

Joris Henquet
Spring Awakening Beeld Neeltje Knaap
Spring AwakeningBeeld Neeltje Knaap

Een sterke openingszet van DeLaMar West, het nieuwe vlakkevloertheater voor kleinschalige musicals in Amsterdam-West. De komende weken wordt daar Spring Awakening opgevoerd, de Amerikaanse hitmusical uit 2006 vol onbezonnen jeugdigheid, onderdrukte verlangens en wilde rockmuziek. Het theatergezelschap OpusOne castte hiervoor elf jonge musicalacteurs die net zijn afgestudeerd van hun theateropleiding. De vertraging die zij door covid opliepen, kan dankzij de kans die OpusOne biedt nu in één zomer worden ingehaald.

Spring Awakening was in 2011 al met succes te zien in Nederland. De voorstelling is verfrissend door een intrigerende mix van stijlen. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van de Duitse schrijver Frank Wedekind uit 1891. Een destijds controversieel stuk over o.a. abortus en homoseksualiteit.

Ook de musical is gesitueerd in 19de-eeuws Duitsland, met jongens en meisjes in hoogsluitende kostuums die op hun gescheiden scholen worden opgevoed met verstikkende dogma’s op het vlak van seksualiteit. De jonge Wendla (Sterre Verschoor) tast in het duister over de vraag hoe kinderen worden gemaakt, maar haar moeder weigert het uit te leggen. De nieuwsgierige Melchior (Dave Rijnders) schrijft een essay over seks en verspreidt dat in het geheim onder klasgenoten.

Spring Awakening
 Beeld Neeltje Knaap
Spring AwakeningBeeld Neeltje Knaap

Deze klassieke setting gaat gepaard met muzikale momenten waarop de jongeren een handmicrofoon uit hun achterzak pakken en hun gevoelens bezingen in rock- en popsongs. Lekker brutale, eigentijdse liedjes zijn het, met titels als Mijn kick ben jij, Raak me en Alles is kut. De worstelingen van adolescenten zijn niet aan tijd gebonden, laat Spring Awakening zien.

De voorstelling wordt gespeeld op een rechthoekig podium, met achterin vijf muzikanten en het publiek aan drie zijden eromheen geplaatst. Er wordt vrij groot gespeeld door de jonge acteurs, waardoor je een bak energie over je heen krijgt. Die gretigheid is enorm prettig, maar het valt op dat Ad Knippels en Wieneke Remmers, de twee oudere acteurs die alle volwassen, strenge personages voor hun rekening nemen, hun rollen soms karikaturaal aanzetten. Dat gaat ten koste van de dramatische lading van verhaallijnen over onder andere suïcide en mishandeling.

De hele cast bruist van het talent, maar een speciale vermelding verdient Dave Rijnders als Melchior, de rebel van de klas die een riskant avontuur aangaat met Wendla. Rijnders koppelt bravoure aan gevoelig spel, hij is een groot talent.

Tussen alle puberale felheid maken juist ook de kalmere liedjes indruk. Dat is de mooie balans die Spring Awakening weet te vinden. Zoals in het zwoel kabbelende popliedje De spiegelglasnacht aan het slot van de eerste akte, waarin Melchior door zijn klasgenoten wordt opgetild en Dave Rijnders liggend, op zijn zij en ondersteboven moet zingen. Mooi gevonden en knap uitgevoerd. Dankzij het intieme DeLaMar West zit de toeschouwer er met zijn neus bovenop.

Spring Awakening

Musical

★★★★☆

Door OpusOne, regie Koen van Dijk, vertaling Daniël Cohen, script Steven Sater, muziek Duncan Sheik.

27/6, DeLaMar West, Amsterdam. Daar t/m 18/7.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden