Je komt ogen tekort

Knuffelkunst, sprookjeskunst, videokunst, lichtkunst, kantoorkunst. V selecteerde de vijf beste exposities tijdens het Amsterdam Art Weekend, tot en met zondag in de hoofdstad.

Sacha Bronwasser
null Beeld Tomek Dersu Aaron
Beeld Tomek Dersu Aaron

RijksakademieOPEN @ Rijksakademie van beeldende kunsten

Eén weekeinde per jaar opent de Rijksakademie haar deuren. 46 kunstenaars volgen deze postdoctorale opleiding en een aantal van hen zal de komende jaren op grote internationale tentoonstellingen de dienst uitmaken. Ze laten ons zaterdag en zondag binnen in hun heiligdommen: de ateliers. Waar normaal wordt gezwoegd, hebben ze nu een solotentoonstelling samengesteld. Een perfecte gelegenheid om kennis te maken.

Eva Spierenburg laat haar sculpturen, foto's en schilderijen in elkaar opgaan. De zachte kleuren en vormen maken haar werk knuffelbaar, maar er zitten ook serieuze overpeinzingen in. 'Schepper en schepsel tegelijk', schreef ze op een beschilderde foto. Op de vierde verdieping van de voormalige Kavallerie-Kazerne nodigt Sam S. Samiee de bezoeker uit zijn schilderkunst als één schilderij op te vatten, zo meldt de begeleidende tekst. Samiee presenteert schilderijen van knappe jongemannen, beschilderde banken en een soort grote beschilderde kijkdoos. Er klinkt ook muziek. Een van de fijnste plekken om even bij te komen, op zo'n beschilderde bank. Om jezelf even onderdeel van dit 'schilderij' te wanen.

Tip: Kom vroeg of laat want het wordt druk.

RijksakademieOPEN, Rijksakademie van beeldende kunsten, Sarphatistraat 470, Amsterdam, 28/11 & 29/11.

undefined

I Wish I Never Kissed That Frog @ Jeanine Hofland

Een sprookjesprinses met spijt, daar hint de titel van de tentoonstelling naar: 'Had ik die kikker maar nooit gezoend'. Want tja, nu zit ze mooi met die prins opgescheept. Misschien was die kikker wel veel beter gezelschap?

Jeanine Hofland nodigde tien kunstenaars uit voor een tentoonstelling over sprookjes, verantwoordelijkheid, spijt en misverstanden. In de schilderijen van Lucy Stein lonkt altijd een sprookjesachtige wereld, waar iemand een zachtgekookt eitje als hoofd kan hebben of twee paar ogen de toeschouwer van vlak boven een witte onderbroek aanstaren. Catherine Biocca maakt absurdistische installaties en video's. Hier is haar video Solitaire te zien, vol manieren om het bekende kaartenspel Patience van Windows te kraken. Een slimme tactiek om nooit spijt te hoeven hebben: zorgen dat je altijd de winnende hand hebt.

Tip: In de tuin: kunst, films en muziek van kunstplatform Weekender.

I Wish I Never Kissed That Frog, Jeanine Hofland, De Clercqstraat 62, Amsterdam, 27/11 t/m 23/01/2016.

undefined

null Beeld Catherine Biocca
Beeld Catherine Biocca

Tanja Ritterbex @ Ornis A. Gallery

De video How to steal a dirty million is nogal overweldigend. Een kakofonie van privégesprekken plus een collage van homevideo's, die variëren van bewegende vakantiekiekjes tot expliciet vrouwelijk naakt. Het is het vrouwelijk naakt van Tanja Ritterbex, de kunstenaar die zichzelf in deze video flink te kijk zet. Ze hint naar ijdelheid, de gekte van gedrag op sociale media en af en toe verschijnt in felgekleurde letters een diepzinnige of grappige gedachte in beeld, zoals: 'It's really like as if we live inside a computer'. Ritterbex is performance-kunstenaar, maar ze maakt ook sculpturen, foto's en schilderijen. Twee keer werd ze zelfs genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Dit jaar was haar schilderij This is where the magic happens te zien: een rommelige slaapkamer in grove kwaststreken en harde kleuren. Bij haar solotentoonstelling in Ornis A. Gallery toont ze een schilderij dat The nail shop heet, techniek: olieverf en glitter op canvas. Zelfs de techniek kan bij Ritterbex grappig zijn.

Tip: Performance: Would you date me? (27/11).

Tanja Ritterbex: I thought I could be an artist, Ornis A. Gallery, Hazenstraat 11, Amsterdam, 27/11 t/m 09/01/2016.

undefined

null Beeld Tanja Ritterbex
Beeld Tanja Ritterbex

Germaine Kruip @ de Oude Kerk

De winterdag valt zelden zo voelbaar als dezer dagen in de Oude Kerk. Daar liet Germaine Kruip alle toegevoegde verlichting verwijderen ('O, het was een kermis', zei ze bij de presentatie afgelopen maandag) en nu doet het daglicht zijn grillige werk. De duisternis treedt vanaf een uur of vier in. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Kruip weer als dramaturg met een complete ruimte aan de slag gaat - en dan is de kunstenaar op haar best. Het gebaar is subtiel, maar ook erg groot. Aan de basis van de werken in de kerk ligt het (onzichtbaar) verstrijken van tijd en de hogere betekenis van geometrische vormen. Zo kun je met een acteur rondwandelen die historische teksten over 'het vierkant' uitlegt. Een ijle kolom van gestapelde marmeren elementen, 18 meter hoog tussen vloer en gewelf, is nog het meest tastbare object. Maar vooral: dat licht. Wat een wonderlijke gewaarwording. Je stapt zo de Middeleeuwen in.

Tip: Mooiste avondlichteffecten tussen 16.00-17.00.

Germaine Kruip: Geometry of Scattering, Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam 26/11 t/m 27/03/2016.

undefined

null Beeld Sacha Bronwasser
Beeld Sacha Bronwasser

Lo and Behold @ kantoor Manifesta / DutchCulture

Kunst op kantoor, dat klinkt saai. Als een schilderijtje temidden van tl-buizen en luxaflex. Maar het is niet saai als dat kantoor aan de Herengracht ligt en is gehuisvest in een monumentaal pand. En het is al helemaal niet saai wanneer galeriehouder Juliette Jongma hier wordt losgelaten om een expositie samen te stellen. De medewerkers van stichting Manifesta en DutchCulture zullen er de komende maanden omheen moeten werken. Gelukkig zijn deze culturele instellingen gewend aan kunst. In de gang laat Karen Sargsyan zijn knipselkunst opgaan in de hevige decoraties. Manifesta-directeur Hedwig Fijen heeft straks vanachter haar bureau uitzicht op een paar glazen vazen met sexy uitstulpingen, gemaakt door Ursula Mayer. De vreemdste kunstzinnige toevoeging komt van Kroot Jurak. Zij zal af en toe een 'slecht humeur' komen verspreiden. Na het Amsterdam Art Weekend is de tentoonstelling alleen op afspraak en tijdens rondleidingen te bezoeken.

Vrijdagavond zullen bands optreden van het platenlabel I'm With Her Records, dat Jongma startte samen met kunstenaar Juliaan Andeweg en Kunstverein Amsterdam. Elke band (van Arubaanse surfpunk van Nancy Acid tot Nederhop van Duitenkornuiten) koos een kamer. Jongma belooft dat het er best wild aan toe zal gaan. 'Als mama's meubilair maar heel blijft', grapt ze.

Tip: Optredens van het label I'm With Her Records (27/11).

Lo and Behold, Manifesta, Herengracht 474, Amsterdam, 27/11 t/m 29/05/2016.

Influx van liefhebbers

Amsterdam Art Weekend vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Musea passen hun programmering inmiddels aan op deze jaarlijkse influx van kunstliefhebbers richting de hoofdstad. Het is heus geen toeval dat de solo van Isa Genzken dit weekend in het Stedelijk Museum opent. Verder kunnen bezoekers terecht in 32 galeries, in drie veilinghuizen en op vele andere plekken.

Meer informatie en de volledige programmering is te vinden op:

weekend.amsterdamart.com

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden