PodcastrecensieJan & Christina

Je gunt iedere ten onrechte veroordeelde een vriend als Jan Banning ★★★☆☆

V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een.

Stan Putman
null Beeld

De Amerikaanse Christina Boyer zit al 27 jaar in de gevangenis voor een moord die ze niet heeft gepleegd. Of althans, dat houdt ze al 27 jaar vol, en daar is ook de Nederlandse topfotograaf Jan Banning heilig van overtuigd. In de podcast Jan & Christina van radiomaker Katinka Baehr horen we hoe hij zich in Boyers zaak vastbijt.

Bannings obsessie met de gevangene begon bij een existentiële crisis. Al zijn hele carrière maakt de fotograaf geëngageerd werk. Beroemd zijn zijn portretten van (inmiddels bejaarde) troostmeisjes of zijn serie over bureaucratie over de hele wereld. ‘Maar wat heeft het nou daadwerkelijk opgeleverd? In welke mate exploiteer ik mensen?’, vraagt hij zich af na een grote overzichtstentoonstelling op zijn 64ste. Hij besluit het roer om te gooien. ‘Nu gaan we eens kijken of we werkelijk, ook al is het maar voor één persoon, iets kunnen veranderen.’

Christina Boyer, de gelukkige persoon voor wie Banning zijn carrière op een laag pitje zet, heeft hij maar één keer heel kort ontmoet. Hij fotografeerde haar tijdens een project in een vrouwengevangenis in Georgia. Bij thuiskomst googlet hij Boyer, en schrikt hij van de zoekresultaten. Ze zit vast voor de moord op haar 3-jarige dochter, maar bewijs ontbreekt volgens activisten die zich met haar zaak hebben bemoeid. Ze is een slachtoffer van het Amerikaanse rechtssysteem, meent ook Banning.

Het doel van de fotograaf is om Christina Boyer vervroegd vrij te krijgen. Hij zoekt hiervoor media-aandacht in de VS en Nederland, gaat praten met forensisch experts, start een crowdfundactie en mailt en belt geregeld met haar. Het is ontroerend om hem soms pijnlijke telefoongesprekken te horen voeren. Je gunt iedere (mogelijk) ten onterechte veroordeelde een vriend als Jan die zich met volledige overgave op zijn of haar zaak stort en telefoontjes afsluit met ‘I love you’ en ‘take care’.

In de driedelige serie leren we het verhaal van de ene helft van de naamgevers van de podcast goed kennen: Christina. Maar na afloop van de serie blijf je toch met vragen achter over die ander. Want waarom zet Jan Banning zich zo obsessief voor Boyers zaak in? In de eerste aflevering worden zijn existentiële twijfels even aangestipt, maar dit onderwerp komt verder helemaal niet meer aan bod. Het had het interessante verslag van Bannings queeste meer diepgang gegeven als we ook hem beter hadden kunnen begrijpen.

Jan & Christina

★★★☆☆

Documentaire

Door Kathinka Baehr voor NTR & NPO Radio 1

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Bekijk ons recensie-overzicht hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden