tv-recensieHaroon Ali

Je gunt Humberto Tan zoveel meer dan de zouteloze spelshow ‘Ondertussen in Nederland’

null Beeld

Toen ik Humberto Tan zaterdagavond zag meedrummen met een dweilorkest, in het ‘nieuwe’ spelprogramma Ondertussen in Nederland op RTL 4, werd ik een beetje verdrietig. De quiz is – rechtentechnisch – nét niet een exacte kloon van Ik hou van Holland. Linda de Mol nam haar hysterische spelshow (destijds zo’n 2 miljoen kijkers) mee naar Talpa, dus RTL wilde iets vergelijkbaars op de zaterdag. De ‘bekende’ Nederlanders strijden nu tegen het publiek om de twaalf provincies, maar verder was er weinig verschil. Direct daarna begon de revival van Lotto Weekend… sorry, BankGiro Miljonairs. Twee weinig verrassende spelprogramma’s achter elkaar, die respectievelijk 800 duizend en 1 miljoen kijkers trokken. Niet slecht, ook niet geweldig.

Ik dacht terug aan een jaar geleden, toen RTL 4 nog iets van een eigen identiteit had en strijdbaar was. De exodus van Linda, Johnny, Olcay, Wendy, Gordon, Wilfred, René en Johan naar het beloofde land van John de Mol had nog niet plaatsgevonden. En belangrijker: Humberto Tan presenteerde nog zelfverzekerd RTL Late Night. De zender heeft sindsdien veel voor zijn kiezen gekregen door de Blitzkrieg met Talpa, maar RTL 4 trekt nog steeds meer kijkers dan de flops op SBS6. Toch hadden ze creatiever kunnen omspringen met het juridische getouwtrek en iets anders kunnen proberen, juist omdat Johns walhalla nogal tegenvalt. Maar RTL past vooral bestaande formats aan. Zo heet Chantal blijft slapen vanaf dit najaar – I kid you not – Chantals pyjama party.

In zijn spelprogramma wordt Tan wel herenigd met Luuk Ikink, zijn voormalige sidekick bij Late Night. Eindelijk weer samen, maar dan in een parallel universum, met een kinderlijke blokkendoos als decor. Toch laat Tan zich nooit kennen. Zelfs in zo’n zouteloze quiz – waar kandidaten schaaldieren moeten benoemen en grinniken om het Groningse woord voor tablet (‘gleerbred’) – blijft hij opgewekt en innemend. Je gunt hem alleen zoveel meer. Het is ook wrang dat VTBL, Tans versie van Voetbal Inside, vorige week zondag slechts 55 duizend kijkers trok, maar toch wordt verlengd met een nieuw seizoen. De boodschap van RTL lijkt: ploeter door, we moeten wel.

Humberto Tan presenteert 'Ondertussen in Nederland'. Beeld RTL / William Rutten
Humberto Tan presenteert 'Ondertussen in Nederland'.Beeld RTL / William Rutten

Van de allround RTL 4-coryfeeën zijn eigenlijk alleen Tan, Janzen en Beau van Erven Dorens nog over. Dat biedt ook kansen. Janzen presenteert nu het aardige meezingspektakel All Together Now op de vrijdag, dat het wint van It Takes 2 op SBS6. Van Erven Dorens gaat dit najaar een nieuwe late night talkshow presenteren. Hij wil dit alleen niet fulltime doen, dus zal hij afwisselen met een of meerdere hosts. RTL, alsjeblieft, ga niet shoppen bij andere omroepen, maar benut het talent dat je nog in huis hebt. Ongeschreven tv-wetten zullen vast dicteren dat Tan het niet opnieuw mag proberen, maar als oude formats toch worden gerecycled (De Zwakste Schakel), zet Tan dan ook terug op de late avond, waar hij thuishoort. #BringBackHumberto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden