tv-recensieharo kraak

Je geld of mijn leven: het was niet echt een keuze die de kijker kreeg voorgelegd bij de EO

null Beeld

Het was niet echt een keuze die de kijker woensdag kreeg voorgelegd op NPO 1. De titel van het EO-programma was wat dat betreft al duidelijk: Je geld of mijn leven. Wie inschakelde, moest dus wel doneren aan de crowdfunding van een van de vier patiënten wier behandeling in Nederland niet vergoed zou worden. Anders was je medeplichtig.

Bert van Leeuwen, de man die door God is uitverkoren om via het medium televisie de mensen op aarde te helen en verzoenen, liep door een leegstaand vervallen gebouw en sprak tot de kijker: ‘Inderdaad, ik vraag u om geld. Hoeveel, dat mag u helemaal zelf bepalen.’ Hij had ook ‘even een idee’: niet iedereen kijkt, dus stuur ook een berichtje naar wat vrienden of ze willen helpen.

Van Leeuwen wist wel dat het een dure maand is, maar ook kleine beetjes konden opgeteld een prachtig kerstcadeau zijn voor deze mensen. ‘Weet u’, zei hij, ‘het risico bij dit soort acties is dat mensen wel willen geven maar denken: dat geld komt toch wel binnen. Maar als iedereen dat denkt, gebeurt er helemaal niets. Daarom durf ik echt een beroep op u te doen.’

Ja, dat was wel duidelijk.

Je geld of mijn leven Beeld EO
Je geld of mijn levenBeeld EO

Het was wellicht vroom, maar niet bepaald fraai, hoe de kijker onder druk werd gezet met heel veel tranen, schrijnende verhalen en manipulatieve argumenten. Desalniettemin was het een goed idee van de EO om een programma te maken over crowdfunding voor medische behandelingen, een middel dat steeds vaker wordt ingezet als de reguliere geneeskunde in Nederland het laat afweten.

Ook patiënten die terminaal ziek zijn, krijgen in Nederland soms niet de mogelijkheid om mee te doen aan een experimentele behandeling. Ze zoeken hun heil dan vaak in andere landen, waar de regels minder streng zijn. Maar dan moet je wel zelf voor de kosten opdraaien.

Toeval of niet, woensdag stond in de Volkskrant een stuk over de polio-achtige ziekte AFM die in Europa en de VS in opmars is, vooral onder kinderen. Het begint bij verkoudheidsklachten en eindigt in acute verlamming van het middenrif, met beademingsproblemen als gevolg. Bij Geuko (6) ging dat ook zo. Toen hij vier was, kon hij opeens binnen 48 uur niet meer zelfstandig ademen.

Geuko was ook een van de hoofdpersonen in Je geld of mijn leven. Hij moet naar Amerika uitwijken om daar een intensieve revalidatietherapie te ondergaan. Zijn ouders hebben al een ton bij elkaar gesprokkeld, maar er is nog 205 duizend euro nodig. Het is hem van harte gegund, en de anderen uit Je geld of mijn leven overigens ook. Want zoals Bert van Leeuwen al zei: het is niet makkelijk om je hand op te houden.

Je zou deze mensen dan ook een boodschapper wensen die de kijker wat subtieler beweegt om die hand te vullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden