Je eigen remix van de Beastie Boys

Een bak geluid in een simpel computerprogramma: is GarageBand de blokfluit van de toekomst?..

Een liedje opnemen is tegenwoordig net zo eenvoudig als spelen met lego. Wie beschikt over GarageBand, een programma dat Apple standaard levert bij zijn nieuwe Mac-computers, kan door handig stapelen met geluidsfragmenten net doen alsof hij de nieuwe Moby is. Veel meer dan een Mac is er in wezen niet voor nodig.

Dat zou je een bescheiden revolutie kunnen noemen. Als je twintig jaar geleden in een bandje speelde en een proefopname ('demootje') wilde maken, was je aangewezen op een geluidsstudio die voor zijn diensten zo veel geld vroeg, dat de hele band een halfjaar voor zo'n demo moest sparen.

Ook toen eind jaren tachtig de zegeningen van de house op het publiek neerdaalden en het nieuwe fenomeen huiskamerstudio een vloedgolf van eenmansbandjes baarde, bleef de financiële kant van de zaak een punt van zorg. Want naast muzikale inventiviteit had je ook toetsenborden nodig - zowel die van de computer als die van de synthesizer. Je moest samplers hebben en sequencers, programma's en heel wat kabels en pluggen en converters, om de boel in technische zin aan elkaar te knopen.

Dat hoeft niet meer. GarageBand zit sinds begin 2004 vervat in iLife, het softwarepakket dat Apple bij zijn Macs voegt. Voor de ontwikkeling van GarageBand ging de eigenzinnige fabrikant in 2002 in zee met Emagic, het bedrijf dat de audio-industrie verrijkte met het veelgeprezen programma Logic. Afgeleiden ervan duiken op in GarageBand, waarvan onlangs de derde, verbeterde versie verscheen.

Ermee werken is niet bepaald moeilijk. Er zijn kinderen van 9 jaar die er, verbeten zoekend naar een sample die het koeiengeloei in maat 23 treffend kan ondersteunen, composities mee voltooien waar alleen maar vol bewondering naar kan worden geluisterd door iemand die zich twintig jaar geleden suf spaarde voor het opnemen van een demo.

Dat ook kinderen er graag mee werken, doet vermoeden dat GarageBand-achtige programma's een muziekinstrument van de toekomst vormen. Muziekscholen die er nog geen rekening mee houden, missen straks de boot; er is niet zo veel fantasie voor nodig om te veronderstellen dat GarageBand over niet al te lange tijd net zo'n aardige kennismaking vormt met de muziekpraktijk als, zeg, de blokfluit.

GarageBand zelf bevat samples van honderden instrumenten, drum-loops en handenvol geluidseffecten die je bij het maken van liedjes goed kunt gebruiken. Vandaar ook de makkelijk gemaakte vergelijking met een lego-basisdoos: de een maakt er een robuuste villa mee, de ander wendt dezelfde steentjes aan voor een neogotisch paleis vol frutsels.

Er zijn meer overeenkomsten met het speelgoed: GarageBand kan worden aangevuld met nieuwe samples en effecten uit een zogeheten Jam Pack. Zo'n doos vol geluidjes, voor het maken van wereldmuziek of het imiteren van een symfonieorkest, kost 99 euro.

Nog meer hulp komt van beroemde bands die op internet delen van hun oeuvre ter beschikking stellen om fijn mee te klooien. Van de site beastieboys.com kun je bijvoorbeeld tientallen raps plukken die de Beastie Boys, het vrolijke drietal uit New York, op hun eigen platen hebben gebruikt voor aanstekelijke nummers als Root Down en Body Movin'.

Paar uur geprobeerd, paar dingetjes ('demootje'?) gemaakt. Commentaar van een in de popbranche werkzame kennis: 'Goed man! Net Moby! Tien jaar geleden dan, op een slechte maandagmorgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden