BOEKRECENSIEThe Meaning of Mariah Carey

Je blijft de memoires van Mariah Carey ademloos lezen ★★★★☆

The Meaning of Mariah Carey leest niet als het zoveelste egodocument van een popster. De zangeres heeft in haar persoonlijke leven heel wat meegemaakt.

Proxy_Gijsbert Proxy_Kamer
null Beeld Getty
Beeld Getty

Geen enkele solo-artiest had in Amerika meer nummer 1-hits dan Mariah Carey. Maar dat ze achttien van de negentien liedjes die de eerste plaats haalden ook zelf schreef, is een kant van de nu 50-jarige Amerikaanse superster die weleens vergeten wordt.

Dat ze ten onrechte vaak als willoze marionet van de muziekindustrie is neergezet, die de deur naar succes vond dankzij haar voormalige echtgenoot, platenbaas Tommy Mottola, wordt de lezer van haar vorige week gepubliceerde memoires The Meaning of Mariah Carey al snel duidelijk.

Ze schreef van jongs af aan al recht uit het hart over wat ze had meegemaakt. En dat was veel meer dan haar fans konden bevroeden. Natuurlijk, het rampzalige huwelijk met de 21 jaar oudere Mottola is in de jaren negentig al breed uitgemeten. Maar het was allemaal nog wat erger dan we dachten.

Hoe Carey beschrijft dat ze de acht jaar (tussen 1989 en 1997) met hem eigenlijk in gevangenschap leefde (hun villa in Bedford, NY noemt ze steevast Sing Sing, naar de nabijgelegen zwaar beveiligde gevangenis), voortdurend in de gaten gehouden door bewakingscamera’s, is pijnlijk.

Mottola verliest haar geen seconde uit het oog, behalve dan die keer dat, mooi beschreven, Carey met rapper Da Brat toch weet te ontsnappen voor een bezoek aan de Burger King.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Erg vreugdevol is haar verhaal verder niet. Dat je ademloos blijft lezen, komt ook door de manier waarop ze haar verhaal samen met Michaela Angela Davis heeft opgeschreven. The Meaning of Mariah Carey leest niet als het zoveelste egodocument van een popster, en is al helemaal geen opsomming van beroemdheden die haar pad hebben gekruist. De sociale wereld van Mariah Carey is in dit boek vooral erg klein.

Vanaf de eerste bladzijden word je meegezogen in een beklemmend, soms onthutsend verhaal van iemand die een door racisme en huiselijk geweld gedomineerde jeugd wist te overleven dankzij buitengewoon talent en de rotsvaste overtuiging dat ze het hoe dan ook zou kunnen maken in de muziek. Al wordt ze ook daarin lang door Mottola gevangengehouden. Ze houdt van hiphop en r&b, maar moet haar liedjes parfumeren en gladstrijken om een zo groot mogelijk - lees: wit - publiek te bereiken.

Als ze van Mottola af is, krijgt ze eindelijk de kans zich te profileren zoals ze dat echt graag wil. Ze maakt tussen plaatopnamen door incognito nog een soort indierock, waarvan bijna niemand het bestaan kende, en het door r&b en hiphop beïnvloedde Butterfly (1997) is een artistiek en commercieel succes. Maar het grote geluk lacht Carey bepaald niet toe. Voor haar familie wordt ze een ‘pinautomaat met een pruik op’. En haar permanente werkdrift leidt tot slapeloosheid en in 2001 tot een zenuwinzinking.

Dan wordt haar verhaal ook wat mistiger. Hoe zit dat nu precies met de bipolaire stoornis waarmee ze een paar jaar terug werd gediagnosticeerd? Naarmate de beschreven jaren dichterbij komen verliest ze haar grip op de materie. Niet erg, de lezer is dan al meer over Mariah Carey te weten gekomen dan in de dertig jaar daarvoor, en luistert nu zelfs met andere oren naar haar werk.

null Beeld

Mariah Carey

The Meaning of Mariah Carey

★★★★☆

Macmillan, 354 pagina’s; € 27,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden