jazz

* * * Build An Ark: Love Part II. Kindred Spirits...

Tim Sprangers

Trek je sandalen maar aan, meditatiehouding, en goed zuigen aan de waterpijp. Love Part II, van Carlos Niño’s Build an Ark, eert de liefde. De synthesizers, sprookjesachtige harptoonladders, sitar en donkere contrabas badderen in grotere vrijheid dan Part I. Mooi zijn de dynamische passages van violist Michael White. Veel variatie in bezettingen en stijlen, maar toch kuiert het album fijntjes voort, uitmondend in een versie van Donny Hathaways Tryin’ Times, die uit elkaar barst van de soul. Denk aan Sun Ra en Pharoah Sanders (met dezelfde vocalist Dwight Trible), gevoed met spacende lounge. Andere inspiratiebron lijkt de Hongaarse gitarist Gabor Szabo, wiens plaat Jazz Raga (1967, Impulse! Records) vorige week opnieuw werd uitgebracht door Universal.

Van elastiek
* * * * Elastic Jargon: Slang. Datarecords.

Hoe elastisch kan muziek zijn? Veel buigzamer dan Elastic Jargon lijkt onmogelijk. Violist Mark Feldman musiceerde een week lang met zeven leden van het snaarensemble. Enkele concerten en een prachtige plaat zijn de opbrengst. Slang is een spannend album, waarin jazz en klassiek relativering vinden in een eigen jargon. Tussen en binnen composities zoekt bandleider Maurice Horsthuis naar tegenstellingen en reikwijdtes, de uiterste mogelijkheden van klassiek en jazz verkennend. Die blijken oneindig, met hulp van de fel opererende Feldman en de hechtende functie van bassist Brice Soniano.

Dapper trompetspel
* * * Diederik Rijpstra: Wampum. VonStripe records.

Het debuut van Diederik Rijpstra (27), studerend in New York, is verrassend. Niet alleen vanwege het verhalende, etherische en dappere spel van de trompettist, vooral de ongedwongen en ontwikkelende composities intrigeren. Vrolijke melodietjes bieden uitgebreid ruimte aan wederwoord en opbouw van onder anderen contrabassist Clemens van der Feen. Fraai zijn de drie verkennende improvisaties met Eric Vloeimans. In één woord: fris.

Tim Sprangers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden