jazz

* * * * ICP Orchestra: ICP 049. ICP...

Frank van Herk

De laatste jaren is het Instant Composers Pool Orchestra, ooit een hogedrukpan vol experimenten, wat tot tot rust gekomen, omdat de ideeën van pianist-componist Misha Mengelberg zijn uitgekristalliseerd. Nieuwe stukken van zijn hand komen er niet meer, hij beperkt zich tot het zo minimaal mogelijk leiding geven aan het uitstekend op elkaar ingespeelde tienmansorkest, dat volledig zijn geest ademt. Deze nieuwe cd, opgenomen in het Bimhuis en in Maasmechelen, België, bevat dan ook veel moois maar weinig verrassends.

Mengelbergs bizarre humor opent de plaat met een heerlijk vals gezongen Niet Zus, Maar Zo (‘Ik schijn, ik schijn een hond te zijn’) waarna er stukken volgen waarin abstractie en collectieve improvisatie worden afgewisseld met weldadig zoetzure thema’s en arrangementen, voortstuiterend op swingende shuffles. Drie van de nummers zijn spontane interacties tussen subgroepjes van leden als drummer Han Bennink, bassist Ernst Glerum, violiste Mary Oliver en rietblazer Ab Baars. Daarin wordt fijnzinnig, luisterend gespeeld, met veel gevoel voor structuur.

Als bonus bevat de cd een heuse videoclip, met leuke vervreemdende beelden rond het stuk Stijgerpijp.

Creëren van eigen lijnen
* * * * Tobias Delius 4tet: Luftlucht. ICP.

Tenorsaxofonist Delius, cellist Tristan Honsinger en Han Bennink zijn leden van het ICP Orchestra, en aangevuld met bassist Joe Williamson vormen ze al jaren een hecht gezelschap dat de opvattingen van de meester op eigen wijze in de praktijk brengt.

Zoals ook op hun vorige releases staan er veel medleys op de cd, aaneengeregen composities van Delius en Honsinger, vrij schetsmatig en vooral bedoeld als springplank voor het continu creëren van eigen lijnen, soms in verschillende tempo’s, toonsoorten of registers, al dan niet elkaar ondersteunend, waarbij het onderscheid tussen solist en begeleiding wegvalt. Opnieuw aparte humor, zoals in Mouse March, en gezamenlijk de vrije ruimte in schieten om weer terug te keren naar uitbundige grooves. Ook de sax en de strijkers voeren daarbij ritmische taken uit in het complexe, kleurrijke geheel.

Frank van Herk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden