Jazz

* * * * Fay Claassen: Sing! Challenge..

Tim Sprangers

Knappe arrangementen van Michael Abene kenmerken de nieuwste cd van jazzzangeres Fay Claassen. De WDR Big Band, in vier nummers aangevuld met het WDR Rundfunkorchester, toont zich beweeglijk in het verrassende repertoire, met stukken van onder anderen Joni Mitchell en Antonio Carlos Jobim. In de bewerking van Björks Cover Me klinkt een prachtige balans tussen klassieke bigband en IJslandse eigenzinnigheid. Claassen laat horen dat zij technisch de best onderlegde zangeres van Nederland is. Haar precieze timing en nauwgezette frasering zijn indrukwekkend. Enige overpeinzing: imperfecties creeëren identiteit en karakter. Claassens stem is te perfect en geschoold om echt van te houden.

De zomer lijkt terug
* * * Sinas: Intergalactic Freedom. Sinas Records.

Neem een tropische vrucht met een Afrikaans klokhuis, vruchtvlees van dikke funk en een velletje knetterende electro. In de blender, beetje koolzuur erbij en zie hier: Sinas. De moddervette grooves van dit achttal zijn op hun tweede plaat meer solide dan op de eerste cd. Met een lekker orgeltje, razende electronica, strakke percussie en sterke songs van bandleider Wouter Schueler lijkt het net alsof de zomer weer begint.

Knetterende combinatie
* * * * * Stefan Lievestro’s Mona Lisa Overdrive: Elevator Fitness. Mainland Records.

Na enig rumoer is gitarist Jesse van Ruller vervangen door saxofonist Jasper Blom. Op deze tweede plaat horen we Van Ruller nog een aantal keer, live staat Reinier Baas in zijn plaats. Blom kan het tempo goed aan, hoewel het een opgave is om de subliem scheurende Van Ruller te doen vergeten. Zo smerig als Martin, Medeski and Wood is MLOD niet, daarvoor is de razendsnelle opeenvolging van de vele bruggen, breaks en getande thema’s te gelikt. Maar de timmerende vibe, die gelukkig soms een pauzemomentje krijgt, en het overstuurde orgel blijven een knetterende combinatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden