Jazzpianist Misha Mengelberg (81), groot dwarsdenker van de Nederlandse muziek, overleden

Muziek maken deed hij niet met tegenzin, verkondigde hij vaak. Maar andere dingen vond hij leuker: 'Ik heb heel andere hobby's. Ik hou van schaken en bridge en go, dat doe ik voor mijn lol.' Typerende rookgordijnen van de componist, jazzpianist en bandleider Misha Mengelberg, de grote plaaggeest en dwarsdenker van de Nederlandse muziek, overleed op 81-jarige leeftijd in een Amsterdams verpleeghuis.

Erik van den Berg
Misha Mengelberg tijdens een optreden in The Stone, een jazzclub in Manhattan in 2005. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Misha Mengelberg tijdens een optreden in The Stone, een jazzclub in Manhattan in 2005.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Spot en ernst liepen bij Mengelberg onontwarbaar door elkaar, zoals al bleek toen hij in 1969 met collega's Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Peter Schat en Jan van Vlijmen de geruchtmakende opera Reconstructie componeerde. Mengelberg stelde voor het in de voorstelling opgerichte standbeeld van de guerrillaleider Che Guevara een mismaakt armpje te geven - als relativering van de hem wat al te rabiate heldenverering. Als dank voor die suggestie werd Mengelberg door zijn collega's uit de opera gezet.

Het illustreert dat de kunstenaar die zichzelf noch zijn muziek serieus zei te nemen, wel degelijk principieel kon zijn. Ook al was zijn reputatie anders: hij vergat afspraken, verscheen te laat op zijn eigen concerten - liefst verstrooid door de verkeerde deur het podium op, met een rammelende kop koffie - en verkondigde graag dat zijn standpunten maar één dag houdbaar waren.

Nonchalance

Die houding, door de pianist in een openhartig moment 'liegen op hoog niveau' genoemd, camoufleerde zijn jarenlange inzet voor de Nederlandse muziek: hij was mede-oprichter van het Amsterdamse Bimhuis en ijverde in bestuursfuncties voor een betere financiële positie van componisten en muzikanten. Mengelbergs nonchalance - gespeeld of niet - benam ook het zicht op de grote toewijding waarmee hij bouwde aan een muzikaal oeuvre vol lucide dubbele bodems, gecompleteerd door vernuftig absurdistische libretti en geestige liedteksten van eigen hand.

Misha Mengelberg werd op 5 juni 1935 geboren in Kiev, waar zijn vader, de dirigent en componist Karel Mengelberg, korte tijd werkte in de filmindustrie. Vanaf 1956 studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij bevriend raakt met studiegenoten Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw. Nog tijdens zijn studie wint hij de Gaudeamusprijs: een internationale jury met Karlheinz Stockhausen en György Ligeti kent hem in 1961 de prijs toe voor Musica per 17 strumenti, een pesterig, anti-virtuoos stuk waarin iedere muzikant zich met één armoedige noot moet behelpen.

Misha Mengelberg (op piano) speelt in The Stone, een jazz club in de Lower Eastside, Manhattan, New York. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Misha Mengelberg (op piano) speelt in The Stone, een jazz club in de Lower Eastside, Manhattan, New York.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Genadeloos knarsen

Twee jaar eerder heeft Mengelberg het Loosdrecht Jazzconcours op zijn naam gebracht, want naast de gecomponeerde muziek is hij evenzeer gegrepen door jazz en improvisatie. Met drummer Han Bennink begint hij in 1960 een turbulente samenwerking die ruim vier decennia zal standhouden en met wie hij in 1967, samen met saxofonist Willem Breuker, de Instant Composers Pool (ICP) opricht.

Voortbouwend op de jazzhelden van zijn jeugd, Duke Ellington, Thelonious Monk en Herbie Nichols, en geïnspireerd door de ontregelende humor van de kunstbeweging Fluxus, ontwikkelt Mengelbergs ICP Orkest een vruchtbaar amalgaam van jazz, rigoureuze improvisatie en humoristisch theater, dat hem onder de noemer New Dutch Swing tot in Japan en de Verenigde Staten bewonderaars oplevert. De omvangrijke cd-box met alle ICP-opnamen sinds 1967, in 2013 bekroond met een Edison, vindt ook vooral buiten Nederland aftrek.

Hoewel zijn muziek genadeloos kan knarsen (de solo-cd Mix uit 1994 is berucht), is Mengelbergs handelsmerk het charmante beknopte thema dat tot spontaan meefluiten verleidt, zonder al zijn geheimen prijs te geven. Een voorbeeld is de ballad De sprong, o romantiek der hazen, dat jongere muzikanten als saxofonist Benjamin Herman op hun repertoire hebben genomen. Dat ook kinderen vallen voor thema's als Zing Zang Zaterdag en Wij gaan naar de Italiaan, blijkt op ICP's populaire 'meezingconcerten' voor alle leeftijden.

(Tekst gaat verder onder het filmpje)

Ontroerend broos

Door voortschrijdende dementie was Mengelberg de laatste jaren niet meer in staat op te treden. Zijn grootste publiekssucces kwam zelfs zonder zijn bemoeienis tot stand. Regisseur Cherry Duyns en pianist-componist Guus Janssen voltooiden de ICP-opera Koeien, absurdistisch muziektheater op basis van Mengelbergs teksten en composities. Zijn alter ego werd in Koeien vertolkt door Pierre Bokma, die met tergende Mengelberg-teksten de voorstelling becommentarieerde: 'Ik weet niet hoe andere mensen erover denken, maar ik vind opera zó belachelijk, zó waanzinnig...' Het werd een triomf op het Holland Festival 2015, waarbij de componist vanaf de zijlijn, ontroerend broos in zijn rolstoel, de ovaties in ontvangst nam.

Mengelbergs afkeer van het pontificale valt moeilijk los te zien van de slagschaduw van zijn oudoom Willem Mengelberg, de geadoreerde maestro van het Concertgebouworkest die na 1945 wegens al te hartelijke banden met de Duitse bezetters van zijn voetstuk viel. 'Wat mij betreft hadden ze Willem mogen ophangen', zegt Mengelberg tegen de Amerikaanse journalist die zijn mening over de grote dirigent vraagt.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Misha Mengelberg in New York, in 2005. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Misha Mengelberg in New York, in 2005.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Mengelbergs helden zijn van een andere orde. Hij houdt van dada, leest Lao Tse ('alle grote dingen komen voort uit het onbelangrijke') en blijft trouw aan de 'beminde wollen giraf' en andere knuffeldieren uit zijn kindertijd, die terugkeren in composities als Beestebeest versus Hertie, Rokus de Veldmuis en Bospaadje Konijnehol.

Een halve eeuw lang is Misha Mengelberg trouw gebleven aan het drievoudige ideaal dat hij in de jaren zestig voor zichzelf formuleerde: 'Ik wil één: dat de mensen zich verbazen, twee: dat ze het niet helemaal kunnen overzien, en drie: dat ze er wat van mee naar huis nemen.'

Een maand lang improviseren in avantgarde club The Stone

Jazzpianist Misha Mengelberg zat in 2005 een maand in New York, hartje Manhattan, om een plaat op te nemen en om op te treden in een nieuwe avantgarde club.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden