InterviewJayda G

Jayda G over vliegschaamte onder muzikanten: ‘Het gaat erom hóé we vliegen’

‘De klimaatcrisis is juist deels veroorzaakt door een gebrek aan communicatie en contact tussen landen. Mensen uit elkaar houden, vind ik geen oplossing.’

Danceproducer en milieuwetenschapper Jayda G.  Beeld WireImage
Danceproducer en milieuwetenschapper Jayda G.Beeld WireImage

De Volkskrant onderzocht de uitstoot van een wereldtournee van Coldplay en vroeg zich af: hoe kan de internationale muziekindustrie vergroenen? Wie vragen stelt over klimaatverandering, de CO2-voetafdruk van popmuzikanten en het klimaatbewustzijn in de dance-industrie, komt al snel uit bij de geboren Canadese Jayda G (volledige achternaam: Guy). Zij is danceproducer én gepromoveerd milieuwetenschapper is. Ze treedt op in beide hoedanigheden: als live-muzikant of dj en als spreker over de bijdrage die muziekevenementen kunnen leveren. In oktober was ze nog als dj en spreker op het Amsterdam Dance Event.

‘Ons dagelijks leven is zo ver af komen te staan van de natuur’, zei ze in 2019 in de Britse krant The Guardian. ‘Ik wil helpen daar een beetje verandering in te brengen, onze empathie met de natuur te vergroten.’

Guy promoveerde in 2018 op ‘environmental management’, met een proefschrift over een bedreigde orkasoort die voorkomt voor de Canadese westkust. Dat proefschrift, die orka’s en haar diepe bezorgdheid over de manier waarop we omspringen met de planeet komen we ook tegen op haar debuutalbum. De woordcombinatie die ze in haar proefschrift het vaakst gebruikte, werd er de titel van: Significant Changes (2019).

Even bellen dan maar? Dat blijkt lastig, gezien het tijdsverschil tussen Nederland en het land waar Jayda G momenteel op tournee is: o, de ironie, het brandende Australië. Wij sturen vragen; Jayda stuurt audiobestandjes terug.

‘Gelukkig treed ik niet op in de regio’s waar de luchtkwaliteit het slechtst is, zoals Canberra, maar ik merk wel dat de lucht eigenlijk overal slecht is. Ik heb er last van, ademhalen is moeilijker, het is een beetje eng, het hele land is bang.’

Het voelt een beetje flauw: over vliegschaamte beginnen tegen een muzikant die toevallig in Australië zit. Daar ga je nu eenmaal niet met de trein naartoe. Maar hoe staat het met de vliegschaamte van Jayda G? Ze vat het niet persoonlijk op.

‘We moeten minder gaan vliegen, maar ik denk niet dat we moeten besluiten dat er voortaan geen artiest meer op tournee mag, zoals het ook weinig constructief is om te zeggen dat niemand meer op vakantie mag. Wel moeten we allemaal kijken hóé we vliegen. Ik vlieg bijvoorbeeld niet meer voor één show of één weekend naar een verre bestemming. Daar zeg ik nee tegen, al wordt alles voor me betaald.

‘Ik plan mijn tournees zo economisch mogelijk: rechtstreekse vluchten, zo veel mogelijk vervoer over land. Ik gebruik Gold Standard, een calculator waarmee je de totale uitstoot van je tournee kunt berekenen. Vervolgens doneer ik geld aan goede doelen die aan CO2-compensatie doen. Ik denk dat het belangrijk is dat artiesten en festivals over zulke dingen nadenken. Daar valt winst te behalen.’

Ze trad enkele keren op via het online platform Boiler Room, dat livestreams van optredende artiesten verzorgt. Kunnen gestreamde concerten in de toekomst tournees en festivals overbodig maken?

‘Ik heb maar twee van die Boiler Room-sets gedaan. Leuk, maar ik zie dat niet direct alle tournees en festivals vervangen. Dat hoeft ook niet. Ik denk dat het juist goed is dat mensen bij elkaar komen. De klimaatcrisis is juist deels veroorzaakt door een gebrek aan communicatie en contact tussen landen. Mensen uit elkaar houden, vind ik geen oplossing. Steeds meer festivals zijn actief met klimaat en milieu bezig.

‘Bovendien zijn er meer problemen dan alleen het aantal vlieguren. Denk aan plastic op de festivals, aan de schade aan de natuur op en rond festivalterreinen, aan vleesverkoop op festivals. Als artiesten meer eisen aan festivals gaan stellen voor ze ja zeggen tegen een boeking, en festivals dat ook doen bij artiesten, kunnen we al veel verbeteren.’

Groen touren en Noorderslag

De uitstoot van Coldplays vorige tour stond gelijk aan 25.572 retourtjes Amsterdam - New York, blijkt uit dataonderzoek van de Volkskrant. Veel artiesten voelen vliegschaamte. Hoe kan het groener? Vijf ideeën.

Georgia, Celeste en Speedy Wunderground: deze acts mag je niet missen op Eurosonic Noorderslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden