Review

Japin heeft zich dit keer ingehouden met de froufrou

Een echte Arthur Japin heeft altijd min of meer dezelfde ingrediënten: een personage met een (lichamelijk) mankement, een historische gebeurtenis die genoeg vragen oproept om er een roman over te schrijven, homoseksuele liefde en lekker veel froufrou.

Beeld de Volkskrant

Kolja, Japins nieuwe roman, is er weer zo een. Kolja is een doofstomme jongen van hoge komaf, die onder de hoede van Modest Tsjaikovski wordt geplaatst, de broer van de grote 19de-eeuwse componist Pjotr Iljitsj. Tussen de Tsjaikovski's en de jongen groeit al gauw een innige band, versterkt door het feit dat ze alle drie homoseksueel zijn; in het Rusland van de 19de eeuw zijn ze nooit veilig.

Kolja

Fictie
Arthur Japin
De Arbeiderspers; 346 pagina's; €22,50.

De historische gebeurtenis waarvan Japin de gaten met fictie dichtstopt, is de mysterieuze dood van Pjotr Iljitsj in 1893. Officieel sterft hij na een glaasje ongekookt water aan cholera, maar een waarschijnlijker oorzaak is zelfmoord. Japin heeft er zo zijn eigen theorieën over, die we te weten komen via de zoektocht van Kolja, die na de dood van zijn vriend begint te vermoeden dat hij niet de ware toedracht te horen krijgt. Verbeten probeert hij het geheim op te lossen met behulp van zijn gebrek, waardoor horende mensen hem onderschatten.

Erg hoogdravend is het allemaal niet, en ook dat is echt Japin - dit boek vol dialogen met een overdaad aan uitroeptekens, accenten en achs vraagt geen inspanning van de lezer, de aforismen waarop de auteur zo dol is leren je nooit iets nieuws. De intrige is weliswaar geloofwaardig, maar er is geen enkele zin die je doet stilstaan.

En zelfs als guilty pleasure valt Kolja tegen: als er één thema is waarbij je je op kitsch verheugt, is het Tsjaikovski en zijn welluidende universum, maar Japin heeft zich dit keer ingehouden met de froufrou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden