Japanse krant lokt jeugd met mangastrips

AMSTERDAM - Overal ter wereld breken krantenmakers zich het hoofd over de vraag hoe zij jonge lezers kunnen trekken. Waar Frankrijk gratis abonnementen aan de jeugd uitdeelt, speelt Yomiuri Shimbun, met een oplage van 8 miljoen exemplaren de grootste krant van Japan, in op de populariteit van mangastrips.

Door Lennaert Rooijakkers
De voorbereidingen op de redding van de kompels in Chili in stripvorm © Beeld Yomiuri Shimburi Beeld
De voorbereidingen op de redding van de kompels in Chili in stripvorm © Beeld Yomiuri Shimburi

Het nieuws in stripvorm verschijnt al ruim een jaar op internet. Het succes van deze online editie en de terugloop van het aantal jonge lezers van de papieren krant deed de directie van Yomiuri Shimbun besluiten nu ook een gedrukte versie van de Manga No Shimbun (Manga Dagblad) uit te brengen.

De stripversie van de krant bestaat uit korte verhalen van zes tot twaalf tekeningen over het belangrijkste nieuws op het gebied van politiek, economie, buitenland en entertainment.

Honderd tekenaars
Dagelijks werken ruim honderd tekenaars aan het Manga Dagblad. Snel liggen de tekeningen niet klaar. Het duurt gemiddeld zes uur om een strip te maken. Per dag worden er tussen de tien en vijftien verhalen getekend.

De verwoede poging om de Japanse jeugd aan de krant te binden, wordt niet door iedereen geprezen. Critici zeggen dat het nieuws op deze manier te vluchtig wordt behandeld. Bovendien zijn bepaalde tekening zo karikaturaal, dat de ernst van het onderwerp totaal niet overkomt.

Kritiek
De makers van de krant trekken zich niets van de kritiek aan. Zij stellen met de stripkrant goud in handen te hebben. Volgens hen is het beter dat de jeugd op een oppervlakkige manier met het nieuws in contact komt, dan helemaal niet.

Bovendien blijkt er ook buiten Japan vraag naar een krant in stripvorm te zijn. Kort geleden is er een Engelstalige interneteditie gelanceerd. Ook vanuit Frankrijk en Zuid-Korea bestaat interesse om een stripkrant op de markt te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden