Japanse animatiemeester Isao Takahata (82) overleden, de medeoprichter van de fameuze Ghibli-studio

Met het overlijden van Japanse animatiemeester Isao Takahata (82) valt één poot weg van de fameuze en invloedrijke Ghibli-animatiestudio.

Bor Beekman
Isao Takahata in 2015. Beeld AFP
Isao Takahata in 2015.Beeld AFP

Hij was een van reuzen van het Japanse animatiestudio Ghibli, de op 82-jarige leeftijd aan longkanker overleden animatieregisseur en gepensioneerd-studiobaas Isao Takahata. In 2015 nog genomineerd voor een Oscar voor beste animatiefilm voor zijn regie van The Tale of the Princess Kaguya, naar een van Japans oudste sprookjes, over een bamboesnijder en een klein prinsesje.

Takahata werkte acht jaar aan zijn laatste meesterstuk in kenmerkende tekenstijl: geen strakke lijnen, maar animatie-impressionisme, met gebruik van houtskool- en aquarelachtige effecten. Vervolgens ging hij met pensioen, net als zijn legendarische kompaan, collega-regisseur en medeoprichter van de Ghibli, de 77-jarige Hayao Miyazaki (Princess Mononoke, Spirited Away).

Anders dan Miyazaki besteedde Takahata het tekenwerk van zijn films uit; hij bedacht alles, stuurde de stijl, maar zette zelf geen strepen op papier, of op het beeldscherm. De twee Japanners waren soms rivalen, binnen dezelfde studio, maar beïnvloedden elkaar ook: Miyazaki zou het sociaal bewustzijn in zijn oeuvre danken aan Takahata.

Als kind van negen was de in 1935 in de Mie-prefectuur geboren Takahata getuige van het Amerikaanse bombardement op Okayama, in 1945. Een bombardement, eveneens op Japan, stond ook aan de basis van Takahata’s gevoelige animatiefilm Grave of the Fireflies, uit 1988, naar een kort verhaal over een broer en zus die hun moeder verliezen in de oorlog. Dankzij die film, zijn eerste speelfilmregie voor Ghibli, gold de toen al decennia lang in de Japanse animatiewereld actieve Takahata ineens ook ver over de grens als groot animatiekunstenaar.

Enkele jaren voor zijn dood was de Japanner, als producent, ook nog betrokken bij de realisatie van The Red Turtle (2016) van de Nederlander Michaël Dudok de Wit, die als eerste niet-Japanner een animatiefilm realiseerde onder de vleugels van de Ghibli studio.

In 2014 sprak de Volkskrant Takahata in Parijs. 'Ik houd ervan mensen te observeren, vooral in hun meest dagelijkse handelingen’, zei de Japanner over de precisie in zijn werk. ‘Neem de scène in The Tale of the Princess Kaguya waarin de prinses leert lopen en haar balans verliest: waar ligt haar evenwichtspunt? Hoe lang moet ze op haar benen wiebelen voordat ze valt? Over het realisme van dit soort bewegingen wordt bij ons veel vergaderd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden