Japanners blijven het best in blockbuster-exposities

Japanse tentoonstellingen trokken ook in 2009 per dag de meeste bezoekers, het Museum of Modern Art in New York scoort zeer hoog met zijn brede programmering, en drie nieuwe expositieruimten in Parijs, Londen en Moskou worden goed bezocht. Het Louvre is traditiegetrouw het best bezochte museum.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek, het 15de inmiddels, van The Art Newspaper naar de bezoekcijfers van musea en galeries over de hele wereld. In het jongste nummer presenteert het maandblad de cijfers over vorig jaar. Best bezochte tentoonstelling is Ashura and Masterpieces from Kohfukuji in het Nationaal Museum van Tokio.

In zijn ranglijst hanteert The Art Newspaper niet het totaal aantal bezoekers aan een tentoonstelling, maar het gemiddeld aantal bezoekers per dag als graadmeter. Ashura werd per dag door 15.960 bezoekers bezocht. Ook op de tweede, derde en vierde plaats staan Japanse tentoonstellingen.

Best bezocht

Het Museum of Modern Art is met zeven tentoonstellingen vertegenwoordigt bij de zestien best bezochte exposities. Het MoMA toonde onder meer Joan Miró en Pipilotti Rist. Marlene Dumas: Measuring You Own Grave, ook in het MoMA, was vorig jaar de best bezochte tentoonstelling van een Nederlandse levende kunstenaar. Met gemiddeld 4.864 bezoekers per dag haalde de expositie de 15de plaats. Ook in het MoMA, op de 16de plaats, Van Gogh and the Colours of the Night, die daarna in Amsterdam was te zien. De beste bezochte tentoonstelling in Nederland was die over Melchior d’Hondecoeter in het Rijksmuseum, met 1.795 bezoekers per dag, goed voor een 97ste plaats.

Het in 2006 geopende Musée Quai Branly is voor het eerst doorgedrongen tot de topvijf met de tweede Photoquai Biennale, met 7.868 bezoekers per dag. De begin oktober 2008 geopende Saatchi Gallery streefde met The Revolution Continues (over recente moderne kunst in China) bestaande musea als de Tate en de National Gallery voorbij. In Moskou had het nieuwe Garage Centre for Contemporary Art vorig jaar de best bezochte expositie.

Louvre

In absolute bezoekcijfers blijft het Louvre met 8,5 miljoen bezoekers veruit het beste bezochte museum ter wereld. Op de tweede plaats staat, zoals ook al jaren het geval is, het British Museum, met in 2009 ruim 5,5 miljoen bezoekers en op de derde plaats staat het Metropolitan Museum of Art in New York met bijna 4,9 miljoen bezoekers.

Van de Nederlandse musea is het Van Gogh het grootst, met bijna 1,5 miljoen bezoekers, waarmee het een 26ste plaats behaalde. Daarna komt het Rijksmuseum met ruim 860 duizend bezoekers op de 51ste plaats.

Het Louvre, het best bezochte museum (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.