Janneke de Bijl wint sterke finale cabaretfestival Cameretten

In een sterke finale van cabaretfestival Cameretten ging Janneke de Bijl er met zowel de jury- als de publieksprijs vandoor.

Joris Henquet
Janneke Bijl (M) wint de 52e editie van het Cameretten Festival. VLNR Mark Waumans, Janneke Bijl en Andries Tunru. Beeld anp
Janneke Bijl (M) wint de 52e editie van het Cameretten Festival. VLNR Mark Waumans, Janneke Bijl en Andries Tunru.Beeld anp

Cabaretière Janneke de Bijl heeft zaterdagavond de jury- en publieksprijs gewonnen op het prestigieuze Rotterdamse cabaretfestival Cameretten. In een sterke editie van het festival versloeg de talentvolle De Bijl de mannelijke solisten Mark Waumans en Andries Tunru.

Meevallers en tegenvallers

De 35-jarige Janneke De Bijl is sinds 2016 aangesloten bij het Amsterdamse stand-up comedycollectief Comedytrain, waar zij al veel podiumervaring heeft opgedaan.

In haar voorstelling 'Web' liggen er twee notitieboeken op het toneel: een kleintje met 'Meevallers' en een heel grote met 'Tegenvallers'. Het geeft ongeveer aan hoe De Bijl in het leven staat: zuinigjes, sarcastisch, een tikje somber. Ze geeft vileine speldenprikjes aan zichzelf en haar omgeving. 'Mijn psycholoog vindt mij te negatief, maar ik vind hem te duur,' zegt De Bijl met een strak gezicht.

Eigenzinnig

Haar 'niet zo gezellige' levenshouding, waaronder ook veel gevoel schuil blijkt te gaan, leidt tot een lange stroom komische observaties, zoals wanneer ze uitlegt dat ze mensen die een mail afsluiten met 'warme groet' vies vindt, of dat ze om praktische redenen heeft besloten om haar medische checkups voortaan tíjdens de seks met haar vriend te doen. De Bijl doet in haar voordracht soms denken aan cabaretière Sanne Wallis de Vries, maar toont ook voldoende eigenzinnigheid, zoals in een prettig meanderend pianoliedje vol losse, verrassende gedachten of een beeldende scène waarin ze twee hondjes uitlaat.

De cabaretjury onder leiding van schouwburgdirecteur Rob van Wijk prees De Bijl om haar 'frisse toon' en het materiaal dat 'bijna continu van hoog niveau' is, maar had ook lof voor de 26-jarige mede-finalist Andries Tunru, die in zijn energieke voorstelling 'Waakt' de chaos in zijn overactieve brein onder controle probeert te krijgen. Tunru is volgens de jury 'origineel in zijn spel en zijn grappen' en 'bedreven in het uitvergroten van zijn brein', en ontving daarvoor dan ook de persoonlijkheidsprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden