Jan Wolkers herdacht tijdens uitvaartbijeenkomst

In de aula van De Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer heeft de uitvaartbijeenkomst van Jan Wolkers plaatsgevonden. Naast weduwe Karina Wolkers spraken vrienden Robbert Ammerlaan, Pieter Broertjes, Maarten van Rossum, Ronald Plasterk en Remco Campert mooie woorden over de overleden schrijver.

De uitvaartdienst in de aula werd door ongeveer 150 genodigden gevolgd. Andere belangstellenden volgden de dienst op een groot videoscherm in een tent op de begraafplaats. Ook was de plechtigheid live te volgen op televisie.

Directeur van de Bezige Bij en goede vriend van Wolkers Robbert Ammerlaan sprak als eerste op de bijeenkomst. ‘Bij Jan ging alles ging om schoonheid, leven, liefde en dood. Jan had de blik van een zuiver mens’, memoreerde Ammerlaan. Hij noemde Wolkers de meest geliefde en meest gelezen schrijvers van ons taalgebied.

Jan Wolkers’ zoon Tom, die singer-songwriter is, zong na de toespraak van Ammerlaan het lied ‘Cat in the rain', een van de lievelingsliedjes van Wolkers.

Uitverkoren
Hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes sprak over zijn vriend Jan Wolkers: ‘Wolkers maakte bespreekbaar wat iedereen meemaakt. Hij ontdekte het universum voor ons opnieuw en gaf het – met al zijn beeldende kracht - door aan de volgende generatie. Met de natuur als de bron van alles. Wolkers heeft het leven voor ons ontleed; als een bioloog door een vergrootglas.’

Broertjes eindigt zijn voordracht met de woorden: ‘Jan is uitverkoren, maar wij ook. Omdat hij zo aanraakbaar was. Omdat hij ons zijn vriendschap gaf. Hij was een man om lief te hebben en zal eeuwig in ons voortleven. Jan, we zullen jouw liefde voor Karina en jouw jongens koesteren. Niemand neemt afscheid, want je gaat niet weg. Lieve Jan, bedankt voor je kameraadschap.’

Historicus Maarten van Rossum haalde herinneringen op over zijn vriend Jan Wolkers, zoals over de vele bourgondische maaltijden die hij bij Wolkers genoot. Als de hemel zou bestaan, zou Wolkers er niet heen willen, zei Van Rossem. Want in de hemel zouden volgens de vader van Wolkers dieren niet welkom zijn. Dus ook geen katten. ‘En dat is een doorslaggevend argument.’ Hij eindigde zijn toespraak met een citaat van Jan zelf: ‘Mijn sterven zal de bekroning zijn op alles.’

Leegte
Minister Ronald Plasterk van Cultuur nam de plaats van Van Rossum in op het spreekgestoelte. Hij wenste de familie alle sterkte toe en leest voor uit Prediker ‘in meerdere opzichten van toepassing op Jan Wolkers’, waarbij hij eindigde met Predikers fameuze woorden: 'alles is leegte'.

Schrijver en vriend Remco Campert schreef op verzoek van de Volkskrant een gedicht, die hij voordroeg tijdens de bijeenkomst. De laatste zinnen van dit gedicht:

‘Al wachtend op de trein
bleek denken aan jouw dood
niet denken aan de dood

maar eerder aan het leven
zoals jij het vierde
uitbundig en voorbeeldig’

Karina Wolkers, de weduwe van de schrijver, sloot de rij met sprekers. Zij sprak hierbij haar kinderen toe en memoreerde Wolkers' karaktereigenschappen, zoals die vertegenwoordigd zijn in de kinderen. 'In jullie zal Jan voortleven', sprak ze.

Het ceremoniële gedeelte van de uitvaartplechtigheid van Jan Wolkers was om kwart voor vijf afgelopen. Biograaf Onno Blom sloot af met de oproep om vrijdag, als Wolkers 82 jaar zou zijn geworden, een glas champagne op hem te drinken. De familie vertrekt na de plechtigheid richting Texel.

De as van het gecremeerde lichaam van Wolkers zal naar zijn wens worden uitgestrooid in de tuin van zijn woning op Texel.

Fotospecial (vergroot):

Remco Campert maakte een gedicht na de dood van Jan Wolkers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden