Jan Siebelink wint AKO Literatuurprijs

Voor zijn roman Knielen op een bed violen heeft Jan Siebelink (1938) vrijdag de AKO Literatuurprijs gewonnen...

In zijn dankwoord toonde de schrijver zich blij en dankbaar, en herinnerde zich een interview dat hem was afgenomen door Johan de Haes. Volgens de Vlaamse recensent en AKO-jurylid gaf Siebelinks boek ‘la Hollande profonde’ weer. Dat had de schrijver getroffen: ‘We blijven hoe dan ook calvinisten.’

Dat was een uur tevoren ook gebleken, toen hij zei: ‘Als ik win, is de kans groot dat ik erg ziek zal worden. Zo veel goeds in één jaar, dat kan nooit goed gaan.’

Het tv-programma RTL Boulevard liet via een rechtstreekse verbinding met Slot Zeist de bekendmaking live zien. In het voorafgaande uur werd gepoogd de spanning op te voeren, onder verwijzing naar de website geenstijl.nl, die enkele weken geleden berichtte dat de winnaar was uitgelekt: Tommy Wieringa.

Die was echter gisteren niet present. Aan de telefoon vanuit Kazachstan maande hij het presenterende trio Albert Verlinde, Daphne Bunskoek en Fiona Hering (‘Wie wint vanavond de vijftigduizend ballen?’) een beetje voort te maken.

Ook in de rest van de uitzending werd niets verteld over de genomineerde boeken of auteurs; behalve de twee genoemden waren dat Arnon Grunberg, Wanda Reisel, Patricia de Martelaere en Frank Westerman. Ruime aandacht was er voor de samenstelling van het menu, afgewisseld met uitlatingen van Dijkstal (‘Het ziet er allemaal feestelijk uit’) en staatssecretaris Medy van der Laan (‘Ik ben geen echte boekenlezer’).

De bekroning was geen verrassing. Siebelinks veelgeprezen roman geldt als het absolute hoogtepunt in zijn oeuvre. Vanaf de verschijning van zijn roman, die ook is genomineerd voor de NS Publieksprijs, hebben vijftigduizend lezers zijn boek aangeschaft.

Siebelink debuteerde in 1975 met de verhalenbundel Nachtschade (1975). Zijn allereerste verhaal, ‘Witte chrysanten’, schreef de leraar Frans te Ede in 1971 in het ouderlijk huis te Velp, in een roes, vrijwel meteen nadat zijn vader was overleden.

Diezelfde vader, een bloemenkweker die zich na een wonderlijk visioen aansloot bij de volgelingen van de orthodoxe predikant Paauwe (1872-1956), wilde Siebelink in Knielen op een bed violen nog één keer doorgronden. ‘Hem loslaten’, schreef hij op een notitievelletje. Pas door de ‘echte’ vader in het personage Hans Sievez onder te brengen, kreeg hij vat op hem.

Tijdens de presentatie ten huize van De Bezige Bij, op 26 januari 2005, werd de schrijver toegesproken door zijn vriend Louis Ferron. Zeven maanden later stierf Ferron na een kort ziekbed. Diens vrouw was gisteren in Zeist aanwezig.

De Bergweg 17 te Velp en de aangrenzende RK-begraafplaats worden al maanden geregeld door literaire pelgrims bezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.