Jan Pronk, wie was dat ook alweer?

Wie, vraagt Elsevier zich af, is toch die Hardwerkende Nederlander? Door VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ten tonele gevoerd, en tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer veelvuldig besproken....

Veel jaren zeventig, trouwens, deze week. Bij HP/de Tijd zelfs als omslagverhaal. De aanleiding voor dat laatste is een tentoonstelling over die periode, die de 29ste in Den Bosch wordt geopend. In Nijmegen loopt er al een. Het blad heeft een aardig abc gemaakt, ‘van Abba tot zitkuil’, met fotootjes. Voer voor nostalgici. Verder valt in HP/de Tijd een interview op met Ton Verlind (57), mediadirecteur van de KRO. Bij de omroep staat een nieuwe campagne op stapel, werktitel: het goede leven. De interviewer vreest dat het braaf wordt. Of er in de campagne ook plaats is voor seks, is de vraag. Verlind: ‘Wij mijden geen onderwerp. Maar meer recentelijk is het er gewoon niet van gekomen.’ Waar het bij de KRO ook niet van is gekomen – nog niet – is commercieel gaan. De wil is er, er zijn gesprekken gevoerd met de Rabobank, maar ‘voorlopig is er nog geen partner gevonden’.

In de jaren zeventig woedde de Koude Oorlog nog, en spraken sommigen over de dominotheorie. Als er een land in de westerse invloedssfeer communistisch zou worden, zouden ze allemaal ‘omvallen’. In De Groene Amsterdammer gebruikt Henk Hofland het begrip om te verklaren waarom de NAVO toch zo hamert op een verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan. Als er een land afhaakt, gaan ze allemaal. De Groene publiceert deze week verder een stuk uit het nieuwe boek van andersglobaliste Naomi Klein, bekend van de bestseller No Logo. In De shockdoctrine (gerecenseerd in de Volkskrant op 14 september) analyseert zij de meedogenloosheid van de vrije markt.

Vrij Nederland haalt ook al herinneringen op, en wel vanwege CCC Inc. Deze Nederlandse hippie- en folkband, gestopt in 1974, presenteert binnenkort een cd-box met verzameld werk. VN’s boekenrubriek is deze week een Kinderrepubliek der Letteren: de kinderboekenweek begint op 3 oktober. Onder meer een interview met de Brit Aidan Chambers, die een heel dik kinderboek schreef. De 782 bladzijden van de Nederlandse vertaling vallen hem tegen. Het origineel kwam boven de achthonderd uit, en de Italiaanse vertaling telt 1024 pagina’s.

Guus Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden