Jan Cremer

Plakboek vol Cremer

In november 1960 las Hans Dütting in het weekblad Panorama een artikel over Jan Cremer als kunstschilder, en sindsdien is hij Cremer blijven uitknippen.


Het eerste wat Dütting in zijn 'Verantwoording' bij Jan Cremer, portret van een legende trots meedeelt, is dat zijn Cremerarchief 21 kilo weegt. Hoeveel dat archief in de afgelopen vijf jaren is aangekomen, wordt niet vermeld, maar blijkbaar genoeg om deze uitgebreide editie te verzorgen van de eerste uitgave uit 2004.Het resultaat is geen biografie, maar, aldus Dütting, een 'documentaire', tot stand gekomen via 'een moderne collagetechniek'. Anders gezegd: het is een chronologische verzameling van citaten uit recensies, interviews en Cremers werk, met Dütting als schrijver van de noodzakelijke bruggetjes. Ik twijfel er niet aan dat Dütting daarmee de vrienden van Cremer een plezier doet. Heel veel secundair werk over Cremer wordt zo toegankelijk. Of liever: weer leesbaar, want Dütting houdt niet van 'talloze voetnoten'. Als Cremer zelf aan het woord is, wordt de bibliografische verwarring nog groter. Het boek is daardoor een veredeld plakboek geworden met te krap uitgeknipte woorden.
Toekomstige Cremer-documentairemakers zouden ook best mogen afzien van het masochisme waarvan Dütting niet afkerig is. Na bijna een halve eeuw Ik Jan Cremer is er ruimte genoeg voor andere benaderingen dan die van de verguisde Cremer die naar 'de vuilnisbelt' werd verwezen. Of de onzin dat negatieve recensies uit 'afgunst en jaloezie' werden geschreven, en dat je in Nederland niemand mag bewonderen.Dütting knipt ze breed uit, ook voor 'wantrouwende critici' anno 2010. In een bijlage van dertig pagina's mag gastschrijver Klaus Beekman vervolgens nog eens uitleggen hoezeer Cremer als beeldend kunstenaar miskend is. Gelukkig zijn de bijlagen met de bevindingen van de astrologen en de grafoloog wat slanker.* *
Hans Dütting: Jan Cremer - portret van een legende. Aspekt; 556 pagina's; € 29,95. ISBN 978 90 5911 886 7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden