Jager uit steentijd heeft nu nog familie

Een geschiedenisleraar in het zuidwesten van Engeland heeft een eeuwenoud familielid 'achterhaald'. Adrian Targett blijkt een afstammeling van een jager die negenduizend jaar geleden in het stenen tijdperk in hetzelfde gebied leefde....

THE GUARDIAN

The Guardian

LONDEN

Het bewijs van de familiebanden kon worden geleverd door DNA-materiaal uit de kies van het skelet te vergelijken met dat uit de wangen van vijftien leerlingen van de school waarop Targett les geeft. Ook vijf volwassenen uit families die al generaties in het gebied wonen, stonden monsters af. Ironisch genoeg deed Targett slechts mee om de onderzoekers aan voldoende materiaal te helpen.

De familiebanden zijn aan het licht gekomen in het kader van een onderzoek voor een tv-programma over archeologie. Op zoek naar het antwoord op de vraag of de man van Cheddar een kannibaal was, werd er materiaal uit zijn kies onderzocht.

Ook vroegen de programmamakers zich af of er nog familieleden zouden zijn van dit oudste en meest complete skelet dat in Groot-Brittannië is aangetroffen.

De man van Cheddar werd in 1903 in een grot gevonden. Hij leefde van de jacht op wilde dieren zoals beren, wolven, zwijnen en herten. Deze ontdekking levert het bewijs dat de Britten afstammen van jagers en niet van boeren die naar het eiland immigreerden, zegt Bryan Sykes, onderzoeker aan het instituut voor moleculaire geneeskunde van de Universiteit van Oxford, die het DNA-fragment vond.

Wetenschappers hopen dat ze met dezelfde technieken kunnen aantonen of de Neanderthaler, die 25 duizend jaar geleden uitstierf, afstamt van de homo sapiens of van een andere soort.

In elk geval kan Targett nu bogen op de oudste familiebanden in Groot-Brittannië. Die van de Britse koninklijke familie gaan 'slechts' terug tot het jaar 829.

Voor Targetts vrouw verschaft het onderzoek nog meer duidelijkheid: 'Nu weet ik waarom Adrian zijn biefstuk het liefst rood eet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden