BoekenZullen we weer gewoon schooltje gaan spelen?

Jacques Vriens schrijft openhartig en bevlogen over meesterschap

Pjotr van Lenteren
null Beeld B for Books
Beeld B for Books

Het spreekt voor zichzelf dat schrijvende leraren geïnspireerd zijn door De gelukkige klas van Theo Thijssen, een warm literair pleidooi om kinderen als mensen te zien. Gelukkig vertelt de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens in Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen? vooral over zijn eigen ervaringen. Tot midden jaren tachtig stond hij als directeur nog drie dagen per week voor de klas.

Meeslepend vertelt hij hoe je ervoor zorgt dat een hele school vanzelfsprekend niet pest. Hoe 4-jarigen al boekbesprekingen kunnen geven. En over het democratiespel: groep acht twee dagen aan de macht. En dat allemaal zonder lesplannen. Onderwijs lijkt ineens heel makkelijk, ook al weet de schrijver dat er sinds zijn vertrek veel is veranderd; hij bezoekt nog altijd veel scholen. Maar hij blijft ervan overtuigd dat het met minder administratie en meer aandacht voor kinderen zou moeten kunnen.

Vriens schrijft bondig, openhartig en bevlogen over meesterschap. Een boek dat iedereen die houdt van welk vak dan ook, maar van mensenwerk in het bijzonder, in de binnenzak zou moeten koesteren. Misschien breekt er door dit boekje een revolutie uit. (Pjotr van Lenteren)

Jacques Vriens: Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen? B for Books; € 19,90.

De Volkskrant Boeken
Mooie romans, spannende non-fictie, interviews en pittige recensies: alles over de wereld van de letteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden