Jack

Echt zo’n avondje om ervoor te gaan zitten, zaterdag. Eerst moest je je door het einde worstelen van Let’s Dance, een zoveelste danswedstrijd waarvan presentator Carlo Boszhard nog maar even uitlegde dat dit geen travoparade betrof, maar een feestje van verklede BN’ers uit de RTL-stal....

Jean-pierre Geelen

Maar pas daarna gebeurde het. Jack was terug. Jack Spijkerman uiteraard, uitbehandeld en weer rijp bevonden voor terugkeer in de samenleving. Hij figureerde al in een advertentiecampagne voor Led-lampjes, nu presenteert hij op RTL 4 Wat vindt Nederland?

Ideetje van John de Mol: laten peilen (volgens aankondigingen door Maurice de Hond, maar die bleek nu vervangen door bureau Intomart – wat is daar gebeurd?) hoe ‘Nederland’ denkt over uiteenlopende zaken; deelnemers moeten het antwoord voorspellen.

Zo weten we nu dat 75 procent van ‘de Nederlanders’ eerder Willem Holleeder uit het water zou redden dan Joran van der Sloot. Dat 73 procent in een slippertje het einde van een relatie ziet, en dat Paul de Leeuw maximaal 220 duizend euro mag verdienen.

Wat je ermee moet, blijft de vraag, maar het ging om het spelletje. Het werd gebracht in een mengsel waarin je vleugjes zag van het oude Kopspijkerspel en het succesnummer Ik hou van Holland. Maar het haalde het bij geen van beide.

Jack zelf deed zijn best. Hij straalde energie en optimisme uit, alsof hij nooit veroordeeld was. Waar hij niets aan kan doen: dat televisie ook draait om authenticiteit en geloofwaardigheid. En daar blijft Jacks VARA-verleden hem parten spelen. Zijn arbeideristische ribfluwelen jasje (in mijn herinnering stak er zelfs een pakje shag uit het borstzakje, maar dat kan verbeelding zijn) was nu vervangen door een glimmend blauw-paars hemd. Zijn nieuwe vrienden heten Linda de Mol, RTL’s ‘royaltywatcher’ Sandra Schuurhof en Edwin Evers. Vooral met die eerste twee had hij met zijn vroegere vrienden van het Kopspijkerscabaret wel raad geweten in een scherpe satire, gloedvol vertolkt door Sanne Wallis de Vries of Plien (van Bianca).

Het wonder: Jack trok meer dan een miljoen kijkers. Bingo. Maar wat Nederland werkelijk vindt van Jacks terugkeer, wordt niet gepeild. Zelf sluit ik niet uit dat Nederland een miljoen bloeddorstige monsters herbergt, op zoek naar het satanische genoegen van een mislukking. Bloed vloeide er zaterdag niet, maar ik ben toch benieuwd waar ze volgende week gebleven zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden