Komedie

Jackass Number Two

Melig nihilisme

David Sneek

Probeer dit niet zelf. Net als het MTV-programma Jackass en de film Jackass: the movie, begint en eindigt Jackass Number Two met die nadrukkelijke vermaning, om te voorkomen dat de makers van de film vol extreme stunts aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de onverstandige dingen die jeugdige fans na afloop zouden kunnen doen.

Maar het risico van imitatie is vermoedelijk bij de vervolgfilm niet zo heel groot meer. Concreet betekent de waarschuwing in dit geval bijvoorbeeld: duw geen vishaakje door je wang, om vervolgens in zee te springen en als menselijk aas voor haaienvangst te dienen. Of: drink geen paardensperma.


Een verlangen om het eigen lichaam te verminken. De bereidheid zichzelf aan de walgelijkste omstandigheden bloot te stellen. Dat lijken de enige twee karaktereigenschappen te zijn die de leden van het Jackass-team hebben. Ze willen zichzelf vernietigen, en daar tegelijk hard om lachen.


Echt grappig zijn de korte episodes en scènes waarin dat wordt geprobeerd zelden. Humor hoort iets verrassends te hebben. De zelfdestructie in Jackass is daarentegen geheel voorspelbaar. Wanneer iemand zijn hand in een berenklem steekt, dan klapt die dicht. Wie de afbeelding van een penis met gloeiend heet metaal op zijn kont laat zetten, loopt een vieze brandwond op.


Wat blijft verbazen en fascineren, is het simpele feit dat de stunts worden uitgevoerd. De inventiviteit waarmee het gezelschap nieuwe vernederingen en martelingen voor zichzelf en elkaar bedenkt is indrukwekkend., met veel aandacht voor geslachtsdelen en gevaarlijke dieren. En vooral voor pijn.


Dat een van de leden zich uiteindelijk vermomt als een moslim die een zelfmoordaanslag wil plegen, kan een logisch slot worden genoemd. Op een kinderachtige, flauwe en melige manier heeft het nihilisme waarmee de Jackass-leden tekeer gaan, vermoedelijk wel iets gemeen met dat van de doorsnee terrorist.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden