Jack Spijkerman krijgt eerste dvd Koefnoen

AMSTERDAM (ANP) - Koefnoen, het satirische AVRO-programma, is aan zijn vierde seizoen begonnen. Dit jaar won Koefnoen de Zilveren Nipkowschijf. De makers presenteerden maandag in Amsterdam de Koefnoen DVD Box - een selectie uit de eerste drie series en de complete Oudejaarsspecials.

Het eerste exemplaar was voor oud-collega en presentator Jack Spijkerman. Cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher, bekend geworden in VARA's Kopspijkers, zijn de voormannen van Koefnoen. Het programma dankt zijn succes aan de vele imitaties en parodieën op BN'ers en bestaande tv-programma's. Groot en Schumacher geven wekelijks commentaar op de actualiteit, bijgestaan door onder anderen Plien en Bianca, Marjan Luif, Erik van Muiswinkel en Sanne Wallis de Vries.

In september 2004 was Koefnoen voor het eerst op tv, en haalde ruim een miljoen kijkers per aflevering. Zaterdag keken opnieuw 958.000 mensen.

'Oud zeer'

Groot en Schumacher verlieten het succesvolle programma van Spijkerman enkele jaren geleden. Kopspijkers ging over naar Talpa, onder de naam Koppensnellers, maar weet daar niet de gouden kijkcijfers van weleer te halen.

Bij de presentatie steggelden Spijkerman en de Koefnoeners (verkleed als Albert Verlinde en Spijkerman zelf) nog wat over dat 'oud zeer'. ,,Jullie schijten in het bord waar je altijd uit hebt gegeten. Ik heb destijds het publiek voor jullie opgewarmd'', sneerde de echte Spijkerman, die ongetwijfeld destijds baalde dat de succesvolle typemakertjes Groot en Schumacher zijn programma verlieten. Waarop Groot/Verlinde de bal terugkaatsten: ,,John de Mol dacht een Bentley te hebben gekocht, maar dat bleek een Deux Chevauxtje.''

Na alle jolijt en welgemeende dankbetuigingen van het Koefnoen-team gaf Spijkerman toe 'zeer vereerd' te zijn dat hij de eerste dvd overhandigd kreeg. ,,Oké jongens, zand erover'', zei de presentator. ,,Maar eigenlijk durfden we Kees van Kooten niet te vragen en Youp van 't Hek was te duur'', mompelde Schumacher nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden