Jaarboek (7)

Enkele honderden mails tot dusver van uw kant met bijdragen aan het tv-jaarboek. Geweldig. Heel veel dank. Tussenstandje: in de strijd om de titel van het ‘Beste tv-programma van 2007 volgens Volkskrantkijkers’ gaat het in dit stadium zo’n beetje tussen Draadstaal van Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge,...

Wim de Jong

Zelf voeg ik bij deze Reporter en Profiel van de KRO toe aan mijn 2007-lijstje. Twee stevige, en ook aantrekkelijke programma’s, die elk op hun manier een noodzakelijk tegenwicht bieden aan de dodelijke trend in Hilversum om de buitenwereld, de journalistiek, de analyse, de opinie, de mens en de actualiteit te reduceren tot hapklaar talkshowvoer. Wie dinsdag Andries Knevel in Het Elfde Uur verbaal zag rondstuiteren en afknijpen te midden van een stuk of vijf tafelgasten, moet kunnen beamen dat het genre zo langzaam maar zeker de elasticiteit heeft van een wurgkoord.

Enfin, de beste aflevering van Reporter van het jaar was wat mij betreft die vanuit Uruzgan, nu drie weken geleden. Dichter bij de alledaagse realiteit van de troepen in Kamp Holland is een tv-ploeg bij mijn weten nog niet gekomen. Het was voor het eerst dat Nederlandse militairen openhartig voor de camera hun hart luchtten over het angstverhaal waarin ze terecht zijn gekomen en de schone leugen (schooltjes en ziekenhuizen bouwen) die ze daarover bij hun vertrek naar Afghanistan is verkocht.

Aan die indringende uitzending voegde KRO-verslaggever Bart Nijpels gisteren in Profiel nog een portret toe van Wilco van Wakeren, de legerpredikant van Kamp Holland die ook in de Reporter-reportage al opviel. ‘De Doom’, zoals hij door de soldaten wordt genoemd, staat niet onder militaire tucht en kan in die hoedanigheid als een van de zeldzame Nederlanders hardop zeggen wat hij echt van de Uruzganmissie vindt: ‘Ik zou erachter kunnen staan als die zou worden erkend als een gevechtmissie, maar niet als de wederopbouwmissie zoals zij nu wordt verkocht aan het volk. Ik maak me zeer, zeer boos omdat daarmee de jongens niet worden erkend die hierbuiten lopen te vechten.’

Vandaag en morgen debatteert de Kamer over de verlenging van de missie. Eens zien welke politici toch maar weer over schooltjes beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden